Ma 2020. 2. 21, péntek, Eleonóra napja van.

Betegségek és kártevők veszélyeztetik a sarjadó vetést Szolnok megyében

2014.11.26 10:01. - Kovács Janka

Befejezésükhöz közelednek az őszi szántóföldi munkák Jász-Nagykun-Szolnok megyében, ahol az enyhe idő miatt kártevőktől és gombabetegségektől féltik a sarjadó vetéseket a szakemberek.

Hirdetés

   Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezetének elnöke az MTI-nek kedden elmondta: bár a betakarítást időnként jelentős esőzések és belvizek hátráltatták, a munka túlnyomó részével végeztek a gazdák.
    A legfrissebb adatok szerint a napraforgó aratása szinte teljesen befejeződött, hektáronként átlagosan közepes, 2,28 tonnás volt a termés.
    A kukorica a tavalyinál jobb, hektáronként bő 6 tonnás hozamot produkált, a termény zöme szintén magtárakba került. 
    A hajnali ködök, valamint a jelentős csapadékmennyiség miatt a napraforgónál számolni kellett a tányérbetegség megjelenésével, és mindkét növénykultúránál növelte a költségeket, hogy szükség volt az állományok mesterséges szárítására.     Az őszi káposztarepcét a termelők az előző évhez hasonlóan közel 19 ezer hektáron, időben elvetették. A frissen kikelt, közepesen erős növényeket az enyhe, csapadékos időjárás miatt a szokásosnál nagyobb mértékben veszélyeztetik a rovarok és a mezei pockok – jelezte a vezető, aki szerint a kártevőkkel szemben a téli idő hozhat megoldást.     Az őszi árpával a tervezett 25 ezer hektárt szinte teljes egészében bevetették, az előirányzott 127 ezer hektárnyi őszi búzából több mint 100 ezer hektár vetése ugyancsak befejeződött. Ezeknél a kultúráknál egy esetleges újabb enyhe tél kedvezhet a sárgarozsda betegség kialakulásának. Amennyiben nem lesz tartósan mínusz 10 fok alatti hőmérséklet a következő hónapokban, és a kora tavasz ismét a megszokottnál hűvösebb lesz, újra járványos méreteket ölthet ez a gombabetegség – emelte ki Hubai Imre Csaba.
 
MTI


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.02.19 (7. szám)
Presztízs tél 2019
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget