Ma 2020. 5. 26, kedd, Fülöp napja van.

Balesetmegelőzési tanácsok az ünnepekre

2014.12.22 15:56. - Kovács Janka

Lángoló karácsonyfa, elektromost űz, rossz helyen robbanó tűzijáték... számos baleset forrásai lehetnek az ünnepek, de ha betartunk a Katasztrófavédelem néhány jó tanácsát, megelőzhető a baj.


A legfontosabb szabály, hogy a téli ünnepek alkalmával használt díszítőeszközöket, látványelemeket – legyen az nyílt lánggal égő, vagy elektromos árammal működő –csak felnőtt működtesse a biztonsági szabályok betartásával. A tűzgyújtó eszközöket ajánlatos minden használat után gondosan elzárni a gyermekek elől.

Tűzvédelmi szempontból nem javasolt a fenyőfán elhelyezett gyertyák meggyújtása, de ha már nyílt lángot használunk a fán, nagyon fontos az elővigyázatosság. Ajánlott alufólia tálcák készítése a fenyőfára helyezett gyertyák alá, így egyszerre lehet megakadályozni a viasz lecsöppenését és a gyertya eldőlését. Nagyon fontos, hogy a gyertyákat stabilan rögzítsék.

A fenti eszközök használata előtt gondoskodjunk arról, hogy legyen a közelben megfelelő oltóeszköz (pl.: porral oltó készülék, kancsó víz)

Ahogy telnek a napok – körülbelül egy hét után – a meleg szobában a kiszáradó karácsonyfánk egyre tűzveszélyesebbé válik, ezért ezen időszak letelte után egyáltalán ne használjunk nyílt lángot a fán!

Elektromos eszközök
- Csak engedéllyel rendelkező izzósort vásároljunk!
-Minden használat előtt ellenőrizzük az izzósor és a fényfüzérek sérülésmentességét.
- Hosszú ideig ne hagyjuk a díszítő elemeket üzemelni, kerüljük el a túlmelegedésüket.
- Az energiatakarékosság érdekében javasoljuk a led-izzók használatát.
-Tűzvédelmi szempontból indokolt, hogy a fenyőfát függönyöktől, könyvespolcoktól, elektromos berendezésektől a lehető legtávolabb helyezzük el. A fenyőfát stabilan kell rögzíteni, így megakadályozzuk, hogy feldőljön.

Pirotechnikai eszközök
- Pirotechnikai eszközöket csak az arra kijelölt legális eladóhelyen vásároljunk. Használatuk tűzveszélyes és hirtelen erős zajt bocsátanak ki, ami ijedtséget, balesetet okozhat.
- A csillagszóró szikrái önmagukban nem tudják meggyújtani a fát, viszont ha rosszul helyezzük el – hozzáér a tűlevelekhez, vagy papírdíszekhez – a felizzó, szikrát vető része meg fogja gyújtani azokat, majd a fenyőfát!

 Ha elhagyjuk a lakást...
- Mielőtt elhagyjuk a lakást, oltsuk el a nyílt lánggal égő karácsonyi díszítést, adventi koszorút, mécseseket, más gyertyákat.
- Áramtalanítsuk az elektromos világító eszközöket, díszítő elemeket, fényfüzéreket és karácsonyi égősorokat.Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.05.20 (19. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget