Ma 2019. 3. 18, hétfő, Sándor napja van.

Zártkertek: 6-8 hónap az adásvétel

2015.01.23 09:04. - Booster

Megzavarta a zártkerteseket egy államtitkári interjú: ebből azt olvasták ki, hogy az 1 hektárnál kisebb parcellákat kivonták a földtörvény hatálya alól, eladásnál nem kell végigjárni a 6-8 hónapos procedúrát. Kiderült: az államtitkár az önkormányzati hobbikertekre gondolt.


– Megrohamoztak kérdéseikkel az ügyfelek január elején, azt olvasták ki egy államtitkári interjúból, hogy a zártkertekre nem vonatkozik a földtörvény – mondta egy szegedi ügyvéd. – Sokan vennének ugyanis olyan kiskertet, ahol lakni is lehet, de félnek a több mint fél évig tartó procedúrától. Sajnos marad minden a régiben.

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) államtitkára a Magyar Nemzetnek a következőket mondta január 5-én megjelent interjújában: „A parlament a 2015-ös költségvetési törvényt megalapozó salátatörvényben már elfogadta a zártkertekkel kapcsolatos módosítást. Ez kimondja, hogy a zártkert nem azonos a termőfölddel, vagyis más szabályozási viszonyok vonatkoznak rá. Az ingatlanhoz hasonlóan adható és vehető anélkül, hogy valaki földműves lenne."

Mi az igazság? Az FM sajtóirodája terjedelmes választ írt kérdéseinkre, amelyet nem közlünk szó szerint. Megismételték, hogy a 2014. május 1-jével hatályba lépett új magyar földforgalmi szabályozás a zártkerteknél is a termőföldekre vonatkozó szabályok alkalmazását rendelte el. Most január 1-jével se vonták ki őket a törvény hatálya alól. Az a különbség, hogy az 1 hektárnál kisebb kerteket bárki megszerezheti, nemcsak földműves.
 

Kiskertek Szeged-Baktóban. Minden marad a régiben. Fotó: Schmidt Andrea
Kiskertek Szeged-Baktóban. Minden marad a régiben. Fotó: Schmidt Andrea

 Megoldás?

Azt írja még az agrártárca lehetőségként: a mezőgazdasági művelés alatt nem álló, lakó- vagy üdülőfunkciót betöltő zártkerteket ki lehetne vonni a művelés, így a földtörvény alól is, de ez több 100 ezer forintba kerül.
 

A decemberben elfogadott salátatörvényben kivételt csak az úgynevezett rekreációs, illetve hobbikertekkel tettek, ilyeneket azonban Csongrád megyében nem találunk. Az FM-től kapott válaszban megmagyarázták: az önkormányzatok az országban több helyen a tulajdonukban álló kertes területeket a lakosságnak hobbikertként adták használatba. Az önkormányzatok által kötött szerződések közül sok az év végével járt le, és – az agrártárca szerint – fennállt annak veszélye, hogy a korábbi bérlők nem szerezhetik meg az érintett zártkerteket, így azok művelés nélkül maradnának.

A probléma orvoslására módosította az Országgyűlés a földforgalmi törvényt: „2015. január 1-jétől a földművesnek nem minősülő belföldi természetes személy vagy tagállami állampolgár a települési önkormányzat, a fővárosban a fővárosi kerületi önkormányzat tulajdonában álló és határozattal rekreációs célú megszerzésre kijelölt, legfeljebb 1 hektár területnagyságú föld tulajdonjogát vagy használati jogosultságát megszerezheti."

Fekete Klára - Délmagyarország napilapHirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.02.27. 8.szám
Presztízs tavasz 2019. VI. évfolyam 1.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget