Ma 2019. 2. 19, kedd, Zsuzsanna napja van.

Avar és Árpád-kori leletek kerültek elő Tiszapüspöki határában

2015.03.25 15:51. - Kovács Janka

Avar kori sírokra és kora Árpád-kori település maradványaira bukkantak a régészek egy Tiszapüspöki határában zajló megelőző feltáráson - mondta el Tárnoki Judit, a szolnoki Damjanich János Múzeum régészeti osztályvezetője, ásatásvezető az MTI-nek.

Hirdetés

    Az M4-es út elkerülő szakaszának építése miatt ezerötszáz méter hosszú lelőhelyen, több szakaszon dolgoznak a múzeum szakemberei tavaly május óta. 
    Tárnoki Judit a feltárás helyszínén elmondta: tíz-tizenkét avar kori sírhely lehet a területen, amelyből eddig hetet tártak fel. Hozzátette: a kilencedik századi temetkezési rítus érdekessége, hogy a korabeli emberek a koporsókra megnyúzott birka-vagy szarvasmarhabőrt terítettek. Erre az elhunytak csontváza fölött levő állati koponya- és végtagcsontok utalnak - mutatta. 
    Az ásatásvezető kitért arra, hogy a sírokban használati tárgyakat, vaskést, gyöngysort, kettő égetett agyagedényt, ugyanennyi vas övcsatot és az egyik női csontváz mellett egy orsókarikát is feltártak. 
    Tárnoki Judit a kora Árpád-kori település maradványairól elmondta: nyeregtetős, földbe mélyített házakban éltek a Tisza kanyarulatának partján az emberek a tizedik században. A település sajátossága a rengeteg árok és kisebb-nagyobb gödör, ez utóbbiakat hulladéktárolónak használták.
    A feltárt csontok antropológiai vizsgálatát a Természettudományi Múzeum szakemberei fogják elvégezni, majd később tárolni, az állati és egyéb leleteket a szolnoki Damjanich János Múzeumba szállítják - mondta Tárnoki Judit. 
    Az ásatásvezető emlékeztetett arra, hogy Tiszapüspöki határában nem ezek az első leletek, amelyeket feltártak: tavaly római kori szarmata településre bukkantak.
 
MTI


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.02.13. 6.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 4.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget