Ma 2018. 11. 14, szerda, Aliz napja van.

Avar és Árpád-kori leletek kerültek elő Tiszapüspöki határában

2015.03.25 15:51. - Kovács Janka

Avar kori sírokra és kora Árpád-kori település maradványaira bukkantak a régészek egy Tiszapüspöki határában zajló megelőző feltáráson - mondta el Tárnoki Judit, a szolnoki Damjanich János Múzeum régészeti osztályvezetője, ásatásvezető az MTI-nek.

Hirdetés

    Az M4-es út elkerülő szakaszának építése miatt ezerötszáz méter hosszú lelőhelyen, több szakaszon dolgoznak a múzeum szakemberei tavaly május óta. 
    Tárnoki Judit a feltárás helyszínén elmondta: tíz-tizenkét avar kori sírhely lehet a területen, amelyből eddig hetet tártak fel. Hozzátette: a kilencedik századi temetkezési rítus érdekessége, hogy a korabeli emberek a koporsókra megnyúzott birka-vagy szarvasmarhabőrt terítettek. Erre az elhunytak csontváza fölött levő állati koponya- és végtagcsontok utalnak - mutatta. 
    Az ásatásvezető kitért arra, hogy a sírokban használati tárgyakat, vaskést, gyöngysort, kettő égetett agyagedényt, ugyanennyi vas övcsatot és az egyik női csontváz mellett egy orsókarikát is feltártak. 
    Tárnoki Judit a kora Árpád-kori település maradványairól elmondta: nyeregtetős, földbe mélyített házakban éltek a Tisza kanyarulatának partján az emberek a tizedik században. A település sajátossága a rengeteg árok és kisebb-nagyobb gödör, ez utóbbiakat hulladéktárolónak használták.
    A feltárt csontok antropológiai vizsgálatát a Természettudományi Múzeum szakemberei fogják elvégezni, majd később tárolni, az állati és egyéb leleteket a szolnoki Damjanich János Múzeumba szállítják - mondta Tárnoki Judit. 
    Az ásatásvezető emlékeztetett arra, hogy Tiszapüspöki határában nem ezek az első leletek, amelyeket feltártak: tavaly római kori szarmata településre bukkantak.
 
MTI


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2018.11.07. 44.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 2. szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget