Ma 2018. 12. 13, csütörtök, Luca napja van.

Napfogyatkozás: izgalmas megfigyeléseket rögzítettek Szolnokról

2015.04.02 09:30. - Kovács Janka

A TIT Kopernikusz Köre a Jubileum téri toronyházból figyelte meg a Napfogyatkozást és elkészítette a megfigyelés statisztikáját is. Egy korábbi cikkben már megemlítettük, hogy az Alföldön ez a legjobb hely a csillagászati megfigyelésekre, így március 20-án, pénteken is innen élték át az égi jelenséget. 


A TIT Uránia Bemutató Csillagvizsgáló Kopernikusz Körének tagja, Szabó Szabolcs Zsolt beszélt nekünk a Napfogyatkozás alatt mért eredményekről és arról, amit ők a toronyház legfelső emeletén csillagászati távcsöveikkel megfigyeltek.

- Hogyan készültek a Napfogyatkozásra?
- A Napfogyatkozást nagy várakozás előzte meg. Ennek több oka is volt, az egyik az, hogy a fogyatkozás előtt a műszereket „fel kell készíteni" a fogyatkozásra, a másik pedig az, hogy innen Szolnokról utoljára teljes pompájában 2005. október 3-án hétfőn láthattunk részleges Napfogyatkozást - az akkor kicsit kisebb volt, mint a mostani.

- Akkor hány százalékosan volt részleges a Napfogyatkozás, vagy miben különbözött az akkori és a mostani?
- Az akkori fogyatkozás közel 10%-kal volt csekélyebb, akkor kevésbé "harapott rá" a Hold a Napra. Továbbá az a fogyatkozás egyebek mellett gyűrűs volt, melyet Madrid és környékéről lehetett látni. Ezt pedig az északi félgömb legészakibb területeiről lehetett teljesként megfigyelni.

- Milyen műszerekkel figyelték meg és miket figyeltek meg aznap?
- A csillagvizsgáló rendelkezésre álló összes műszerével és két tagtársunk saját műszereivel volt alkalmunk megfigyelni a Nap részleges takarását. A műszerek között volt 3 lencsés, 2 Newton típusú tükrös és egy Makszutov-Cassegrain távcső, valamint ezeken felül egy Szputnyik-műholdmegfigyelő kistávcsövet is használtunk, szigorúan csak kivetítésre. A távcsövekre védőfóliát is helyeztünk. Ezek a fóliák un. Al-fóliák, kinézetre szinte "megszólalásig" hasonlítanak a konyhában használatos "alufóliára", gyakorlatilag nincs sok különbség, csupán annyi, hogy ezek a csillagászati szűrők sokkal érzékenyebbek a sérülésekre, így nagyon vigyázni kell rájuk, továbbá a konyhai alufólián nem lehet átlátni. A látható fény jelentős sávszélességében átengednek, viszont a fény 99.99%-át elnyelik és visszaverik, így a számunkra láthatatlan káros Infravörös és Ultraibolya sugarakat is. Továbbá jelentősen csökkentik a Napfény energiáját: gyakorlatilag ez az egyik módszer arra, hogy megfigyeljük a Napkorongot.

- Milyen felkészítést kaptak a távcsövek?
- A távcsöveket fel kellett készíteni a fogyatkozásra. Mindegyiknek tű éles képet kellett adnia, mert ha nem, akkor sajnos nem lehet bennük éles képet látni. A másik felkészülés abban merült ki, hogy mindegyik távcsövet el kellett látni ilyen speciális Baader Astro Solar szűrővel. Lehetőleg úgy, hogy a nagyobb széllökések se rántsák le a távcsövekről a szűrőt. Némelyik távcsővel még fotózás is történt, így azokat megfelelő adapterekkel kellett ellátni.

- Milyen jelenségeket rögzítettek aznap?- Jelenségeket tekintve talán nyugodt lelkiismerettel a legtöbb ember arra kíváncsi, vagy mondhatni az érdekli, hogy a Hold mennyire megy rá a Nap korongjára. Látványos a Napsarló, ezt nem lehet tagadni. Viszont sokan elsiklanak más egyéb, de annál inkább érdekes és látványos jelenség felett, hiszen nem is tudnak róla.

- Meteorológiai szempontból milyen megfigyelések részesei voltak?
- A Napfogyatkozás alatt, a Napsarlón túl érdekes meteorológiai megfigyeléseket is lehet végezni. Ha lehet azt mondani, ezek két részre oszlanak. Az egyik, hogy szabad szemmel az ügyes megfigyelők a kontrasztok, az árnyékok és a világos felületek megváltozását vehetik észre. Mi azt vettük észre, hogy a fogyatkozás kezdetén az árnyékos felületek, így a távcsövek mögötti árnyékok világossága a fogyatkozás közepéig fokozatosan sötétedett, majd hirtelen világosodott fel. Míg a fehér felületek, kissé szürkések lettek. A kontrasztok érdekes módon láthatóan sötétedtek, és az árnyékok pereme fura lett, árnyék és fény között az átmenet enyhébb és folytonosabb lett, majd a fogyatkozás közepén érdekes éles árnyékkontrasztok jelentek meg, de csak bizonyos ívek mellett. Ez a sarló alakú világító felület miatt alakulhatott ki… de ennek is csak alig 50%-os takarása esetén. Ahogy a Hold egyre kevésbé takarta a Napot az árnyékok kezdtek „magukhoz térni".
A másik érdekesség az égbolt színe volt, hiszen ilyenkor egy „vékony, fátyolszerű lepel", a Hold félárnyéka borul ránk, amelynek szélessége több ezer km is lehet. Ennek a nagy "fátyolnak" a levonulása csak akkor mutatható ki, ha azonos időközönként azonos beállításokkal, ugyanarról a helyről felvételeket készítünk, mi meg is tettük ezt egy Time Lapsot készítettünk a környezetről, fehér felületekről, az égboltról és a városi panorámáról. Próbáltuk egy videóban egy nézőpontból összehozni ezeket a részeket.

ÉRDEKELNEK A TOVÁBBI RÉSZELTEK? KATTINTS IDE, HOGY ELÉRD A TIT HONLAPJÁT, RAJTA  A MEGFIGYELÉS RÉSZLETEIVEL!Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2018.12.05. 48.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 2. szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget