Ma 2020. 2. 20, csütörtök, Álmos napja van.

Nepáli földrengés - Hét magyar önkéntesből álló egészségügyi csoport indult a helyszínre

2015.04.29 10:15. - Kovács Janka

Egészségügyi kontingenssé szerveződve hét magyar önkéntes indult útnak a múlt szombati nepáli földrengés helyszínére - közölte az egységet vezető Turi László, a szolnoki Életjel Mentőcsoport irányítója kedden az MTI-vel.


   Turi László elmondta: a Karisz Speciális Mentő Szövetség égisze alatt három magyar speciális mentőszervezet - az Életjel Mentőcsoport, a Főnix Speciális Mentők és a Legott Mentőcsoport - 2-2 tagja, valamint összekötőként egy a térséggel foglalkozó hazai civil szervezet elnöke vesz részt az akcióban. A segítők mindegyike önkéntes, azaz saját maga, illetve mentőcsoportja finanszírozza az utazást, valamint a május 5-ig tervezett kinti tartózkodás költségeit - tette hozzá.
    Közölte, a katasztrófa hírére az ENSZ humanitárius ügyek koordinációs irodájának (OCHA) jelezték: készek egy városi kutató-mentő csapat verbuválására és a helyszíni segítségnyújtásra. A szervezettel konzultálva azonban végül a helyi szükségletek figyelembevételével egy egészségügyi kontingenst alakítottak ki.
    Turi László jelezte: mentőkutyák nincsenek velük, ám az egészségügyi kellékeken kívül alapvető műszaki mentő és alpinfelszerelést is visznek magukkal Katmanduba, ahová Budapestről repülőgéppel, Isztambul érintésével jutnak el. 
    Megérkezésük utáni teendőjükről és a segítségnyújtás pontos helyéről még nem kaptak tájékoztatást, az a pillanatnyi helyzet függvényében derül ki az ENSZ OCHA munkatársainak útmutatása alapján, amely szervezet irányítása alatt dolgoznak majd – tette hozzá.
    Nepált a múlt hétvégén 7,9-es erősségű földrengés rázta meg, amelynek epicentruma a fővárostól, Katmandutól 80 kilométerre volt. A halálos áldozatok száma meghaladja a négyezret, a sebesülteké a nyolcezret. 
 
MTI


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.02.19 (7. szám)
Presztízs tél 2019
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget