Ma 2020. 8. 15, szombat, Mária napja van.

Akusztikus gitárzenei fesztivál az ország több helyszínén

2015.05.11 08:53. - Kovács Janka

Dán, horvát és magyar fellépőket hallhat a közönség az Európa Akusztikus Gitárzenei Fesztiválon, amelyet 14. alkalommal rendez meg az Akusztikus Gitárzene Egyesület május 12. és 17. között az ország több városában.

Hirdetés

    A rendezvény korábban a Nemzetközi Akusztikus Gitárfesztivál nevet viselte, a névváltoztatással a szervezők szeretnék felhívni a figyelmet az akusztikus gitárzene kezdeményező szerepére Európa kulturális világában, valamint elérni, hogy a divatos fingerstyle-on kívül minden más műfaj is az érdeklődés középpontjába kerüljön - ismerteti honlapján Akusztikus Gitárzene Egyesület a programsorozat célkitűzéseit.     A fesztiválon résztvevő művészek május 12-én Debrecenben, 13-án Törökszentmiklóson, 14-én Nagykanizsán mutatkoznak be. A váciak május 15-én hallhatják a művészeket, akik egy nappal később május 16-án már Győrben, majd 17-én Érsekvadkerten lépnek fel.     Először lép fel Magyarországon Damir Halilic (Hal) horvát akusztikus gitáros, aki stílusában és technikájában az amerikai gitáros hagyományokat követi, miközben játékát a horvát népzenei motívumok gazdagon átszövik. Rijeka város önkormányzatának támogatásával immár 10 éve szervezi a Hal's All-Star Guitar Festival rendezvényeit, ahová világhírű gitárosokat hív meg.     Másodszor jár hazánkban a dán Finn Olafson, aki az akusztikus gitározás úttörőjének számít hazájában. Akusztikus gitáros karrierje az 1980-as évek elején kezdődött egy duóval, majd szólóban is elkezdett játszani. Ezen évek alatt alakította ki az északi-kelta népzenéből saját stílusát és muzsikáját.     A rendezvényen fellép Fábián Annamária; a Szendrey-Karper László-díjas fiatal gitárművész repertoárjában a klasszikus gitárdarabok mellett modern kompozíciók is hallhatók.
    Szabó Sándor a 16 húros és bariton gitárok mestereként ismert, zenéjét az ősi keleti hagyományok mellett a kortárs, a klasszikus muzsika, a népzene és a dzsessz is formálta. Rendszeresen koncertezik Európában, az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban, Koreában, Indiában és Közép-Ázsiában is. Ma már több mint 40 hanglemezen hallható játéka.
    A Chillio, Antoni Arnold és Hórvölgyi Péter gitár kettőse 2004-ben alakult, zenéjük friss szintézisét mutatja a rock és a dzsessz muzsikának, miközben a klasszikus gyökerek hangzásuk kimunkáltságán érezhető - olvasható az ismertetőben. 
 
MTI


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.08.12. 31.szám
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget