Ma 2020. 8. 9, , Emőd napja van.

Kedden elkezdődött: tíz éves a szolnoki Tiszavirág Fesztivál

2015.06.16 12:23. - Kovács Janka

Idén ünnepli 10. születésnapját a Tiszavirág fesztivál, amit Szolnok egyik kedvenc rendezvényeként tarthatunk számon, sőt a várost is híressé tette. Kovács Ákossal, a fesztivál szülőatyjával beszélgettünk május idusán.

Hirdetés

Minden év június közepén, a nyári melegben egy hűs nedűvel járhatjuk végig a Tisza-partot jobbnál jobb koncertet és programot keresve. Egy hét szakadatlan kultúra, szórakozás várja - nemcsak a szolnokiakat - a Tiszavirág fesztiválra. Ilyenkor a város egy nagy tömeggé válik, lépten-nyomon ismerősökbe botlunk, és alig várjuk, hogy munkaidő után mozgalmassá tegyük hétköznapjainkat. Ezen a héten varázslatossá válik Szolnok: az árusok kézműves és saját termékeik között választhatjuk ki a legszimpatikusabb termékeket, megcsodálhatjuk az olajos borokat a napfény felé fordítva, és ha nem találunk ülőhelyet a koncerten, bátran leülhetünk a fűbe, esetleg sörözhetünk a barátainkkal vagy a békás szökőkútnál kifeszített óriáskivetítőn a már-már retrónak számító filmeket nézhetjük meg. A fesztivál különleges hangulattal tölti el városunkat és nem is gondoltuk volna, hogy 2015-ben a jubileumát ünnepli.

Milyen programok várják a Tiszavirág Fesztiválon? Kattintson!

Kovács Janka: Honnan indult a Tiszavirág Fesztivál ötlete?
Kovács Ákos
: Sajnos tíz évvel ezelőtt nemigen volt kulturális fesztiválja Szolnoknak, csupán olyan rendezvények, amik újra és újra ugyanazt a lehetőséget kínálták. Ezért fogalmazódott meg bennem az az ötlet, hogy adjunk többet egy „átlagos” fesztiválnál, amely inkább a magas-kultúrát képviseli. Nem volt egyszerű dolgom, hiszen a 2000-es évek elején –ha fogalmazhatok úgy- Szolnok „fekete” színnel volt jelölve a kiállítóknál a fesztiválok térképén. A sok negatív tapasztalat miatt nem igazán akartak idejönni.

K. J.: Mennyire volt nehéz a kezdés?
K. A.: Ahogy az imént is említettem, mintha „fekete” színnel lett volna jelölve a város és sajnos a kezdeti évek elég nehéz feladat elé állítottak, inkább  útkeresésről szólt: megtalálni az értékeket, amik hiányoznak, illetve megteremteni az igényeket. A szolnokiak kezdetben „úri murinak” tartották- az elmúlt években pedig már kifejezetten várják. Persze, akkor is próbáltam minél érdekesebb előadókat és minél izgalmasabb programokat tálalni, amennyire azt az akkori szerény támogatás engedte.

 

K. J.:  Az utóbbi években azonban már teljesen mást lehetett tapasztalni. A fesztivál ideje alatt tömve van a Tisza-part…
K. A.: Igen, a kezdeti nehézségek után rendkívül népszerű lett. Nemcsak a látogatók száma emelkedett, hanem kiállítói és előadói oldalról is nagy a sorban állás. Sőt, jó-néhány diploma-munka is született már a fesztiválból!

K. J.:  Nagyjából hányan látogatnak el a fesztiválra?
K. A
.:  Ezt megsaccolni is nehéz, azt mondanám, hogy több tízezer ember jön el az 5 nap alatt, de persze minden évben megdöntjük az előző évi statisztikát. Ennyi ember számára az infrastruktúrát is biztosítani kell, ami a szervezés és a költségek jelentős részét felemésztik, de legfontosabb eleme egy tökéletes fesztiválnak. Ahogy a tiszavirágok, úgy a fesztivál sem „szereti” a koszt és a szemetet, így az újrahasznosítást, a szelektív gyűjtést és környezetünk megóvását is propagáljuk, szem előtt tartjuk, sőt mi vagyunk a régió egyetlen karbon-semleges fesztiválja.

K. J.:  Ahogy a neve is sugallja, a tiszavirágzás idejére van ütemezve és ez egy kiegészítést is ad a rendezvénynek – jól gondolom?
K. A.:  A fesztivált mindig próbáljuk a tiszavirágzás idejére tenni, amit szinte lehetetlen előre tudni, de statisztikailag megpróbáljuk úgy időzíteni. Amennyiben szerencsénk van, úgy a fesztivál idején hajóval is megcsodálhatjuk ezt a páratlan természeti jelenséget. De nemcsak a virágzás miatt érdekes ez a program, hanem maga a Tisza gyönyörű mivolta és környezete miatt is.

K. J.: Az elmúlt évek során a hazai ismert és szeretett előadók mellett külföldiek is felléptek Szolnokon. Hogyan találsz rájuk?
K. A
.: Rengeteg fesztivált látogatok évente külföldön és idehaza is. A fesztivál nemzetközi szintűre nőtte ki magát, így a fesztivált megelőzően külföldi zenekarok tucatjai küldik el jelentkezésüket. Ők szerte a világból érkeznek és kevesen vagy egyáltalán nem ismerik őket, de annál jobban megszereti a hazai közönség. Persze, az interakció is fontos, ezért is vannak kisszínpadok. Így sokkal közelebb lehet hozni az előadót a közönséggel. Sokkal intimebb a kapcsolat.

K. J.: Akkor az Ön ízlését nem tükrözi az előadói repertoár?
K. A
.:Abszolút tükrözi, bár van, aki kilóg nálam, de többségében megfelel az ízlésemnek. Nem rock fesztivál vagyunk és nem is elsősorban nevekkel operálunk, de nem tudtam nemet mondani egy Gilby Clarke koncertre. Gilby az egyik kedvenc zenekarom, a Guns N' Roses gitárosa volt és egy álmom vált valóra, amikor fellépett a saját fesztiválomon. Az a koncert minden eddigi rekordot megdöntött, a Tiszai hajósok tere tele volt tomboló közönséggel.

K. J.: Hogy áll az idei fesztivál szervezése? Milyen előadókra és programokra számíthatunk?
K. A
.: Már nagyon sokan jelentkeztek, összeállt a fesztivál programja. A magyar előadók közül velünk lesz Palya Bea, Rúzsa Magdolna, az Ocho Macho, Ferenczi György és a Rackajam, a Kowalsky meg a Vega a MH Szolnoki Légierő Zenekarral közös koncertje…- nem tudok minden előadót felsorolni, de a programfüzetben mindenki megtalálja majd a részletes fellépő listát. Külföldről érkezik hozzánk a berlini underground zenei életének legszínesebb lábfárasztó őrülete: a BudZillus. Itt lesz a franciák sztárcsapata, az utcazenészekből lett fesztivál-kedvenc: a La Rue Ketanou, vagy a belga Jaune Toujours. Visszatér a nagy kedvenc: Tim Lothar is.

K. J.: Összefoglalva, hogyan gondol vissza az elmúlt 10 évre?
K. A
.: Nem volt könnyű…,de amiért nem harcolunk, küzdünk, az nem is igazán számít és ezt csak teljes hittel és szívvel lehet csinálni. Sok érdekes és nem kívánt feladatot, rengeteg élményt, tapasztalatot adott. Úgy vélem, érdemes volt végigcsinálni. Az emberek szeretik, várják, sőt a társadalmi felelősség-vállalás kérdését is a vállamra rakták, vagyis Szolnok kötelező elemének kell lennie a Tiszavirág Fesztiválnak.  Így nem marad más választásom, mint tovább.Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.08.05 (30. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget