Ma 2020. 7. 12, , Izabella napja van.

A Tisza-tónál is irtják a szúnyogokat

2015.07.16 15:11. - Kovács Janka

Megkezdődött a nagyobb tavaink környékén is szúnyoggyérítés: a Balatonon, a Velencei-tónál és a Tisza-tónál is.

Hirdetés

Ugyan a múlt heti gyérítéseket a július 8-i vihar kedvezőtlenül befolyásolta – mivel a csapadék és az erős szél miatt több helyen nem lehetett elvégezni a tervezett kivitelezéseket – a múlt heti légi kémiai gyérítés 272 települést, a földi kémiai eljárás pedig 269 települést érintett. Július 6. és július 12. között légi kémiai gyérítés 37 és félezer hektáron, földi kémiai módszerrel 25 és félezer hektáron, biológiai módszerrel pedig ezer hektáron gyérítettek.

Ebben az időszakban Székesfehérvár és térségének kezelése, a földi kémiai gyérítésekből pedig Vas megye, és egyes Győr környéki települések gyérítése maradt el. Az elmúlt héten valósult meg a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei gyérítések pótlása is.

A kezelések hatékonysága megfelelő, azonban egyes Dráva-parti és Zala megyei településeken a 29. héten ismételt gyérítést végeznek. A nagy tavaink térségében, vagyis a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó környékén az előkészítő munkálatokat elvégezték, a méhészek múlt heti kiértesítését követően július14-től így megindul a vérszívók számának csökkentése.

Folyamatosan történik a központi szúnyoggyérítési programba időközben bejelentkező települések kérelmeinek teljesítése. Az igény indokoltságát minden esetben szakértők vizsgálják meg, ezt követően kerül sor a szükséges engedélyek beszerzésére. Az Országos Tisztiorvosi Hivataltól településenkénti engedély beszerzése szükséges, csak ezt követően kerülhet sor az önkormányzatok és ezzel együtt a méhészek kiértesítésére. Emiatt a programba való felvétel ideje egy hétig is eltarthat.

Ezen a héten légi és földi kémiai módszerrel egyaránt gyérítenek a Balatonon, a Tisza-tónál, Komárom térségében és Vas megyében. Földi kémiai eljárással végzik a héten a bajai, mohácsi, szekszárdi, tolnai, és a Dráva menti térségek, valamint a Csepel-sziget kezelését. Légi kémiai eljárással a Dunakanyar, Fejér megye, a győri és mosonmagyaróvári térség környékén végeznek majd szúnyoggyérítést. Biológiai eljárással a napokban Győr és Mosonmagyaróvár környékén csökkentik a csípőszúnyogok számát. A heti kivitelezési időpontok az időjárás függvényében azonban változhatnak.

Az önkormányzatok a központi program mellett önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést, illetve a kiemelt turisztikai helyszínek a Magyar Turizmus Zrt. támogatását is kérhetik ilyen munkálatokhoz. Az önkormányzatoknak idén is van lehetősége jelezni a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felé, ha településükön jelentős szúnyogártalmat tapasztalnak. A bejelentést a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok ügyfélszolgálati elérhetőségein tehetik meg. A beérkezett igényeket a szakértők megvizsgálják, és ha a csípések száma azt indokolja, a település és környéke bekerül a központi gyérítési programba.Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.07.08 (26. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget