Ma 2019. 6. 25, kedd, Vilmos napja van.

Csaknem száz gólya kelt útra idén Tiszazugból

2015.08.27 16:30. - Kovács Janka

Csaknem száz fiatal gólya kelt útra idén a Tiszazug tizenhárom településéről Afrika felé közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) regisztrált kunszentmártoni madármegfigyelője csütörtökön az MTI-vel.


    Katona Mihály közlése szerint 35 pár gólyából 32 költött a Tiszazugban idén nyáron, a madarak összesen kilencvenhat fiókát neveltek fel. Hozzátette, hogy tavaly az ideinél harmincöttel több fiatal gólya kelt útra, miközben átlagosan harminc-harmincöt körüli madárpár volt abban az esztendőben is.
    Nagy Károly, az MME monitoring és kutatási csoportvezetője az MTI-nek elmondta: csaknem 2500 regisztrált madármegfigyelő munkáját koordinálják, de rajtuk kívül több száz önkéntes is közreműködik a gólyafészek-adatbázis összeállításában. Kitért arra, hogy a gólyák megfigyelése, védelme érdekében 500-1000 egyedet gyűrűznek országosan évente és 4-10 madárra kerül jeladó.
    A csoportvezető hozzátette: az idei adatok összeszámlálásával őszre készülnek el, de tavaly nyár végén mintegy 12-13 ezer fiatal, összesen 22-24 ezer gólya indult útnak Magyarországról, az átlagos felnevelt fiókaszám országosan 2,57, Jász-Nagykun-Szolnok megyében 3 körül volt. 
    A csoportvezető érdekességként elmondta: 2011-ben egy-egy gólyapár kiugróan nagy számú, az MME országos adatai szerint átlagosan 3,08 kirepülő fiókát nevelt fel, míg egy évvel korábban 2010-ben csaknem fele annyi, átlagosan 1,66 fióka indult útnak egy-egy fészekből. Hozzátette: egy jó kirepülési év után általában négy év múlva tapasztalható növekedés az állományban.
    Nagy Károly szólt arról, hogy bár egyre több gólya áttelel, számuk a 25 ezres állományhoz képest még mindig elenyésző, hiszen mindössze 15-30 egyed átteleléséről vannak információik. Az első országos akció a fehér gólya védelmében az 1941-ben Homonnai Nándor által szervezett fészekszámlálás volt. A felmérés elsődleges célja, hogy pontos képet adjon a fészkelő gólyaállomány alakulásáról és a madarakat veszélyeztető tényezőkről. A felmérés során gyűjtött adatok elengedhetetlen feltételei a sikeres gólyavédelmi munkának.
    A felméréseket a második világháború után a Madártani Intézet, 1974-es megalakulása óta az MME szervezi hazánkban, több száz önkéntest bevonva a programba. 
 
MTI


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.06.19.
Presztízs nyár 2019. VI. évfolyam 2.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget