Ma 2020. 7. 11, szombat, Nóra, Lili napja van.

Napelemekkel bővült a Szolnoki Főiskola

2015.08.28 14:06. - Kovács Janka

A megújuló energia felhasználás növelésének irányába újabb jelentős lépést tett a Szolnoki Főiskola. Majdnem hatszáz darab napelem táblát helyezett a parkoló fölé.


A Szolnoki Főiskola már a korábbi években is sokat tett az intézmény környezetbarát energiafelhasználásáért 2011 óta, többek között a földhőt használják a fűtésre, napelemeket szereltek a főiskola kollégiuma fölé. Most 594 db napelem táblát tartalmazó, villamos energiát termelő erőműből fogja nyerni az áramot az iskola. A napelemek 149,7kVA teljesítményre képesek, amiket a parkoló fölé helyeztek el. Ez a parkoló 2/3 részét fedi be, de árnyékot és az eső elöli védelmet is biztosít az ott álló autóknak, ám ezzel nem csökkent a parkolóhelyek száma. Az intézmény éves energiafelhasználásának 25%-át biztosítja a megtermelt villamos energia. Azt az energiát, amit nem használ fel az intézmény, az áramszolgáltatónak fogja értékesíteni, így évente 6 millió Ft-tal csökken az áramszámla. A kialakítás és a kapacitást tekintve ez egyedülállónak számít Magyarországon. 
A főiskola a "Fotovoltaikus fejlesztés a Szolnoki Főiskolán" elnevezésű sikeres pályázaton elnyert 108,68 millió vissza nem térítendő Európai Uniós támogatás nagyobb részben fedezetet nyújt a 138,99 millió Ft-os teljes bekerülési költségű fejlesztésre. A megvalósításhoz szükséges további összeget az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosította.

 

 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.07.08 (26. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget