Ma 2019. 10. 24, csütörtök, Salamon napja van.

Kalandozzon a varázslatos Egyiptomban!

2015.10.06 13:55. - Kovács Janka

A sivatag varázsa, a mesés és titokzatos kelet már évszázadok óta rabul ejti az európai embert. Miért ne ismernénk meg közelebbről? Egyiptom legvarázslatosabb vidékeire kalauzol minket a Liliom Tours. 


Mi az a Liliom Tours?

A Liliom Tours vagy Liliom Safari egy kis családi vállalkozás, ami tíz évvel ezelőtt indult el - a búvárok körében igen népszerű Vörös-tenger adottságaira épülve - Egyiptomban. Eleinte hobbiként indult ez a szerelem. Aki egyszer is beledugta fejét a „Vörösbe”, az tudja, mit jelent. Ez a csoda szavakkal nem írható le, egy másik dimenzió, amibe ha belekerülsz, nem szabadulsz! A vállalkozás kezdeti célja a víz alatti csoda megmutatása volt. Több ezer halfajta él a Vörös-tengerben: a kisméretű nyálkáshaltól, a sügéreken, a nagy barrakudákon keresztül egészen a cápákig. A delfinek tíz különböző faját azonosították, de találkozhatunk teknősökkel és tengeri tehénnel is. Nem beszélve a szemet gyönyörködtető lágy- és kemény korallok sokszínűségéről.
Az évek előrehaladtával Egyiptom szeretete fokozódott bennem, egyre több helyet barangoltam be, fedeztem fel és fotóztam a saját magam szórakoztatására. Majd úgy éreztem, ezt meg kell mutatnom másoknak is! Az embereknek a történelmi csodák mellett látniuk kell a valódi életet, el kell jutniuk olyan helyekre, ahova nekem is sikerült. 

- a Liliom Tours vezetőjének ajánlata

 

- Milyen látnivalókkal gazdagodik az, aki egy-egy út során a Liliom Tours-szal tart?
- Alapvetően helyi emberekkel dolgozunk és mivel számos cég kínál hasonló szolgáltatást, szükségesnek éreztem azt, hogy valamiben mások legyünk. Ezt tartva szem előtt kínáljuk a kis csoportos VIP utakat vendégeinknek, hiszen több ezer kilométerre utaznak el azért, hogy a lehető legtöbbet kapják. Ebben igyekszünk segíteni és olyan programokat kínálni, amelyek személyre szabottak.

- Milyen programokkal várja a vendégeit?
- Kairóban az elsődleges célpont a Gizai piramisok, valamint a Nemzeti Múzeum. De miért ne mehetnénk el a csodálatos Khan El Khalili bazár nagyszerű építményeinek felfedezésére vagy a Citadellába, ahol Kairó városára tekinthetünk le? A csodálatos AlAzhar park hatalmas beruházással egy szeméthalom tetejére épült és ma egy üde színfoltja Kairónak.
A Sínai-félsziget megannyi szépsége: Dahab, Taba, a Colorcanyon nem bővelkedik turistákban, pedig érdemes bejárni a területet. Igaz, az utóbbi idők politikai történései nem igazán kedveztek ennek a térségnek.
Szívem másik csücske: Asszuán, hajókázni a Níluson, felkeresni a núbiai falut, eltevegelni a Szent-Simeon kolostorba, ahol igazi spirituális élmény várhat ránk. Természetesen nem maradhat ki a látottakból Abu Szimbel temploma, és egy Nílusi hajóút során Felső-Egyiptom egészének megtekintése. Luxorra sem elegendő egy nap, ezért az Asszuáni rész is megérdemel tőlünk 2-3 napot!
Hurghadán is igen sok a programlehetőség. Mindenkinek ajánljuk az újonnan megnyílt Hurghada Grand akváriumot, de a Mahmya sziget-túrát is vagy a Seascope tengerjárót, a sivatagi járgányokat, quad-, homokfutó-, jeep-túrákat, a legújabb őrületet: a Jetlev-flyert, amely a víz feletti repülést teszi lehetővé, valamint a búvárkodást, lovaglást a sivatagban vagy a tengerparton.

- Ősszel és télen milyen programokkal várja az utasait? Ilyenkor is lehet strandolni, búvárkodni?
- Egyiptom egész évben megfelelő klímával rendelkezik, így bátran ajánljuk! Tavasz, ősz és tél inkább a kirándulások, sivatagi kalandok ideális időszaka, amelyet érdemes az ország felfedezésére szánni, például egy nílusi hajóút keretében. A nyarat elsősorban a fürdőzésre és a vizes programokra ajánljuk, de nem kell kizárni a városnézést sem, hiszen klímatizált buszokkal történik. A búvárok egész évben jönnek, hiszen a tenger nem hűl le és átlagosan télen is 22-24 C°-os.

- Mennyire szeretik a magyarok Egyiptomot és az egyiptomiak hogyan viszonyulnak a magyarokhoz?
- Egyiptom közkedvelt a magyar utazók körében, hiszen nem egészen négy óra a repülési idő. A magyarokat nagyon szeretik az egyiptomiak, közismert a Puskás név (lázba jönnek, a „mágári”= magyar ember szó hallatán, a focira gondolnak elsőként).
 A Níluson lévő hidak közül ötöt magyarok építettek föl, a Ganz Gyár hetvenéves egyiptomi munkálkodása során. Kairó főépítésze (a századfordulón) a magyar Herz Miksa volt. Teleki Sámuel az Egyiptomi Fölrajzi Társaság tagja volt, Almásy László pedig az Egyiptomi Sivatagkutató Intézet elnöke. De az egyiptomi szivattyúk tizenöt százalékát is mi, magyarok gyártottuk! És a sort lehet folytatni: az Alexandriai Festőiskolából alakult ki a későbbi Alexandriai Képzőművészeti Akadémia, amely Bálint Gyula magyar festőművész öröksége. Ez a szó, "magari" Egyiptomban azt jelenti: vonat, a magyar vonatok miatt. De miután a Kairó-Alexandria expressz a leggyorsabb vonat volt, ezért a kifejezés melléknévvé vált „gyors” jelentéssel. Ha tehát valaki arabul azt mondja: "magyar vagy", azt is mondja: "gyors vagy".

- Mennyire vendégszeretőek az egyiptomiak? Milyen szokásokat kell tiszteletben tartanunk, ha odalátogatunk?
- Egyiptom népe igen vendégszerető. Nemcsak hogy megvendégelnek, de képesek a saját lakásukat is rendelkezésre bocsátani. ( A családfő és felesége átköltözik akár a testvérek házába is.) Finomabbnál finomabb ételekkel, italokkal kínálnak, amelyet visszautasítani nem illik! Mint európai idegent azért jól szemügyre vesznek, de nincs rossz szándék mögötte.
Jó tisztában lenni az ország hagyományaival, főleg ha az egy muszlim ország! A tengerparton és az üdülő övezetben nem gond, ha hagyományos öltözéket veszünk magunkra és abban járkálunk. Különösen figyeljünk arra, hogy egyes hotelekben megkövetelik étkezésekhez a megfelelő öltözéket! Fürdőruhában itt sem illik az utcán mászkálni, különben kellemetlenségeink lehetnek belőle.
A nagyobb kirándulásokra ne a legnyitottabb felső és alsó ruházatban menjünk! Védjük magunkat a kíváncsi tekintetek és az erős napsugárzástól, de emellett fontos, hogy adjuk meg a tiszteletet is!

- Hogyan lehet kapcsolatba lépni a Liliom Tours-szal?
- Az internet világában már könnyű a kapcsolatfelvétel és tartás. Érdemes a nyaralást és a programokat már jó előre megtervezni és felvenni velünk a kapcsolatot. Igyekszünk mindenben a segítségükre lenni és teljesíteni az egyéni kéréseket is, még ha az extrémnek is tűnik! Szervezünk eljegyzést/esküvőt víz alatt, víz felett vagy egy lakatlan szigeten is!
Elérhetőségeinket megtalálják weboldalunkon www.liliomsafari.com.Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.10.16. 41.szám
Presztízs magyazin ősz IV. évfolyam 3.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget