Ma 2019. 1. 16, szerda, Gusztáv napja van.

Mivel lakatoljuk a bringánkat? És hova?

2015.10.08 16:05. - Kovács Janka

A napokban kaptak el két embert, ahogy bicikliket próbált lopni. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság megelőzési kampányt indított, amiben tanácsokkal látják el a kerekezőket, hogy hova, milyen lakattal ajánlatos lekötni a kétkerekűnket. Ismerősen csenghetnek azok a mondatok, mint az "innen úgysem viszik el", vagy "csak egy percre hagyom ott, minek azért lezárni", esetleg "eddig se vitték el, ezután sem fogják". Aztán rájövünk, hogy a több tízezer, egyes esetekben több mint százezer forintos szeretett biciklinket ellopják. 
"Lakatoljon okosan!" címmel indította kampányát a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság. A szóróanyagokat próbálják minél több emberhez eljuttatni, hogy a lehető legkevesebb bicikli se tűnjön el.
- A rendőrök lépcsőházakban, forgalmasabb kerékpártárolók környékén helyezik ki a megelőzési tanácsokat tartalmazó plakátokat és a megelőzési lehetőségeket ismertetik a társasházak közös képviselőivel is. A bűnmegelőzési előadók a nagyobb tömegeket vonzó rendezvényeken szórólapokkal hívják fel az állampolgárok figyelmét, hogy hogyan „lakatoljanak okosan”. - áll a rendőrség közleményében.
 
A plakát nagyításáért katt a képre!
 
Melyik lakat a legjobb?
A kerékpárokkal foglalkozó oldalakon és a hozzászólásokban is legtöbbször az U alakú lakatot ajánlják. Ez kis helyen is elfér, 1 cm-es edzett acélból készült és igen nehéz elvágni. Ellene szól az az érv, hogy méretéből adódóan nem biztos, hogy mindenhol sikerül lezárnunk. 
Ennél egy fokkal talán kevésbé jobb megoldás a lakat és a lánc. Természetesen ez a kombináció csak akkor működik, ha a lakat is minőségi és lapkulcsos zárral működik. A lánc hajlékonyabb, mint az előbb említett U-lakat, ám sokkal nehezebb és így kényelmetlen is lehet útközben. 
Ha nem tudjuk eldönteni, melyiket is válasszuk, megoldást jelenthet a "collstock" zár: ez az imént említett két lakat ötvözése, hiszen az U-lakat könnyűségét ötvözi a lánc flexibilitásánál.
A vékony sodrony lakatot viszont senki nem ajánlja. 
 
Hova lakatoljunk?
Először is, próbáljuk meg a biciklitárolóhoz. Ha ez nem lehetséges, úgy próbáljuk meg forgalmas helyre lekötni. Van, aki biciklitároló hiányában gázvezetékre esküszik, aki kerítéshez, más jelzőtáblához. Abban viszont mindenki megegyezik, hogy a legjobb, ha nem a kereket, hanem magát a vázat lakatoljuk. Sőt, nagyobb védelmet nyújt, ha mindkét kereket is lezárjuk. Csupán arra figyeljünk, hogy rögzített tárgyhoz kössük a biciklit!
 
 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.01.16. 2.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 4.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget