Ma 2018. 11. 18, , Jenő napja van.

Katonai Repülő Intézet alakult Szolnokon

2015.10.27 10:32. - Kovács Janka

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának Katonai Repülő Intézete október közepén alakult meg Szolnokon, azaz vált ki Katonai Üzemeltető Intézetéből - közölte Palik Mátyás megbízott intézetigazgató az MTI-vel.


    Az alezredes elmondta: az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán - amely az egyetem 2011-es megalakulása óta jelentős átalakulásokon ment keresztül - a Katonai Vezetőképző-, a Katonai Üzemeltető-, a Katonai Logisztikai- és immár az újonnan alakult Katonai Repülő Intézet keretein belül folyik a felsőfokú tisztképzés, illetve az azt megalapozó hadtudományi- és katonai műszaki kutatás.
    Az új szervezet az NKE egyedüli olyan felsőoktatási intézménye, amely vidéken, a Magyar Honvédség 86. Szolnok Helikopter Bázisán található. Az intézet újjáalakuló három tanszéke - a Fedélzeti rendszerek, a Repülésirányító és repülő-hajózó, valamint a Repülő Sárkány-hajtómű tanszék - biztosítja a "megrendelő", a Magyar Honvédség repülőszakember utánpótlását.
    A Szolnokon tanulók Katonai üzemeltetés alapszakon és annak mesterszakán vesznek részt képzésen Katonai repülőműszaki és Repülésirányító specializációkon. A tisztjelöltek számára alapszakon a képzés nyolc szemeszteren át tart, amelyből az utolsó négyet a szolnoki intézményben töltik - mondta Palik Mátyás.
    Hozzátette: a légierő megrendelői igényének megfelelően évente 10-15 honvédtisztjelöltet iskoláznak be a fenti képzésekre. Emellett az intézet biztosítja a repülő csapatok speciális képzéseket igénylő szakembereinek felkészítését is, vagyis évente több száz tiszt és tiszthelyettes felkészítése is ebben az intézményben folyik - közölte.
    Palik Mátyás kiemelte: az eggyel magasabb szintre lépő oktatási intézményben végzett fiatal szakemberek rendkívül eredményesek, motiváltak, kiemelkedő szakmai felkészültséget szereznek - jegyezte meg. Szólt arról, hogy a felkészítést végző oktatói állomány mintegy 80 százalékának van tudományos fokozata. A szolnoki oktatók az elmúlt években számos új képzési programot dolgoztak ki, több sikeres hazai tudományos rendezvényt szerveztek, új jegyzeteket, könyveket jelentettek meg - közölte.
    Az alezredes beszámolt arról is, hogy az intézet egy csaknem százezer kötetes nyilvános könyvtárral is büszkélkedhet, amelynek mintegy 80 százaléka repülős szakmai irodalom.
    Végezetül hangsúlyozta: a komolyabb, fejlettebb szervezeti struktúra kialakításával a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar is erősödik. Az intézeti forma jó alapot kínálhat a későbbiekben megjelenő speciális repülőszakember képzés kialakításának feltételeihez - tette hozzá.
 
MTI


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2018.11.07. 44.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 2. szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget