Ma 2020. 8. 13, csütörtök, Ipoly napja van.

Mit vásárolunk személyi kölcsönből?

2015.11.16 08:45. - Kovács Janka

A válságot követő időszakban a magyar lakosság hiteligénylési hajlandósága mélypontra zuhant; csupán azok a hiteltípusok iránt maradt meghatározó érdeklődés, amely hitelek nélkülözhetetlennek bizonyultak a hitelfelvevők számára. 


(hirdetés)

Már az előző évben pozitív tendenciák voltak megfigyelhetők a hitelpiacon; a pénzintézetek 30,9 százalékkal több hitelt folyósítottak, mint 2013-ban. Ilyen mértékű javulásra a válság kirobbanása óta nem volt példa, ráadásul a pozitív tendenciák a gazdasági erősödés tényét is igazolják. Tagadhatatlan viszont, hogy a növekedésben jelentős szerepet játszik a fair banki működésről szóló jogszabály, valamint a JTM bevezetése is, ami a jövedelem és a havi törlesztőrészlet arányát helyezi korlátok közé. A nagyobb hitelfelvételi hajlandóságot kismértékben az alapkamat folyamatos csökkentése is elősegíthette; a magyar lakosság tudatában van annak, hogy a rekord alacsony alapkamat valamikor növekedésnek fog indulni, így ezt a lehetőséget sokan kihasználni igyekeznek.

A hitelfelvételi hajlandóság nagy hatással volt a személyi kölcsön igénylésekre is; sőt, épp ez a hiteltípus szenvedett el rendkívül látványos veszteségeket a gazdasági világválság kirobbanása után. A lakosság rendkívül érzékenyen reagált a válság hatásaira, így elsősorban a nélkülözhető hiteleket mellőzte.

A személyi kölcsön felvétele felelős döntést kíván. A szakemberek elsősorban azt ajánlják, hogy az ilyen jellegű kölcsönöket csak a fontos vagy a nélkülözhetetlen célok megvalósítása érdekében vegyük fel. Mint minden más kölcsön esetében, itt is érdemes megfelelő tartalékot képezni arra az esetre, ha a bevételek valamilyen okból csökkennének, a törlesztőrészleteket pedig fizetni kell. Az ilyen esetekre jelent megoldást a törlesztési biztosítás megkötése, amely épp akkor nyújt komoly segítséget, amikor a legnagyobb a baj.

A legtöbben személyi kölcsönt a Hitelmindenkinek szakértői szerint a váratlan helyzetek megoldására vesznek fel. Mivel bármilyen célra felhasználható, így kényelmes és egyszerű megoldást jelent bármilyen probléma felmerülése esetén.

A háztartásokban gyakran előfordul olyan meghibásodás, aminek az elhárítása vagy a javítása nem tűr halasztást. Gondoljunk egy csőtörésre vagy más épületgépészeti javításra, de gyakran vesznek fel hitelt a tönkrement háztartási gépek cseréjére is. Némely háztartási felszerelések nélkülözhetetlenek, így az új beszerzése nem tűrhet halasztást. Ha nincs a családnak megtakarított pénze, akkor oda nyúl, ahová tud; sok esetben a személyi kölcsönhöz.

A különböző felmérések azt mutatják, hogy a lakosság bizonyos hányada nem csak a váratlan helyzetekben folyamodik a személyi kölcsön lehetőségéhez. Sokan a tervezett kiadásokra is ilyen módon teremtik elő a szükséges forrást, hiszen nem rendelkeznek félretett pénzösszeggel. Egyáltalán nem ritka, hogy a gyermekek taníttatását, kisebb vagy nagyobb felújítási munkálatokat, gépkocsivásárlást vagy akár egy nyaralást ilyen módon finanszíroznak.

A felelős hitelfelvétel mindkét fél érdeke; a bank is érdekelt abban, hogy a törlesztőrészleteket rendszeresen megkapja. A bankok többféle módon kívánják segíteni az adósok fizetésképességének megőrzését; több pénzintézet esetében van lehetőség a futamidő hosszabbításra, a törlesztőrészlet csökkentésére vagy a konstrukció cseréjére. Sőt, egyes bankok hitelkiváltást is lehetővé tesznek. Mindezeket a szempontok is érdemes figyelembe venni, amikor egyik vagy másik hitelajánlat közül kell választani.Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.08.12. 31.szám
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget