Ma 2020. 2. 28, péntek, Elemér napja van.

Divatforográfia szolnoki szemmel

2015.11.20 10:59. - Kovács Janka

Kedves Katalin Divatforográfia című kiállítása november 19-én nyílt a Szolnok Pláza első emeletén.

Hirdetés

Kedves Katalin, ahogy Szolnokon ismerik, Lina kiállítása november 19-én nyílt a SzínTér Ifjúsági Irodában, a Szolnok Pláza első emeletén. A kiállítást Csidér Bálint, a Magyar Fotóművész Szövetség alelnöke nyitotta meg, aki Lina pályafutásának kezdetén bevezette a fotózás rejtelmeibe. Csidér Bálint úgy fogalmazott, örömmel látja, hogy egykori tanítványa mára sokat fejlődött és jó látni, hogy Lina nemcsak tehetséges, de igazán kreatív és nagy jövőt jósol a fiatal fotósnak. A kiállítás december 19-ig megtekinthető.

A megnyitó után Linát a fotózásról faggattuk:

- Számodra mit jelent a fotózás?
- Mindent, a fotózás az egyetlen dolog az életemben, amire mindig támaszkodhattam, és sosem adtam fel.

- Mi a divatfotózás? Mitől válik egy kép divatfotóvá?
- A divatfotózás inkább alkalmazott műfaj, mégis művészetként tekintek rá. Mint más alkalmazott fotográfiával, a divatfotóval is ki tudjuk fejezni az adott lelkiállapotunkat, élethelyzetünket.
A divatfotó sok mindenen áll vagy bukik. Akkor lesz igazán jó egy divat sorozat, ha a modell átadja magát egy életérzésnek, amit az igazi divat jelent. Szépnek és sugárzónak lenni, de ennek a szépségnek belülről kell jönnie. Nőként, de akár férfiként is tudni kell viselni azt a ruhát, vagy kiegészítőt, amelyet be kell mutatni. Így fog tudni a fotós, a sminkes, a fodrász és a stylist tökéletes munkát kiadni a kezei közül.

- A divatfotóknak milyen üzenetet kell hordozniuk?
- A divatfotók első sorban azért készülnek, hogy egy-egy termék eladhatóbb legyen... de ma már igazán sokféle üzenetet hordozhat egy divatfotó. Vannak nagyon komoly üzeneteket hordozó reklámkampányok is, ahol olyan fotókkal találkozhatunk, amelyek esetleg komoly társadalmi kérdésekkel foglalkoznak.

- Keresel harmóniát, összhangot a modell és a ruha közt? Hogyan, milyen módszerekkel jeleníted azt meg?
- Természetesen, a „Future plastic” sorozatom jó példa erre. Nagyon sokáig kerestem a megfelelő modellt, és designereket, hogy vissza tudjam adni a legmegfelelőbb módon az elképzeléseimet. A koncepció ugyanis egy futurisztikus világot mutat be, illetve az ember bábuként való használatát a társadalomban. Természetesen mindezt egy divatsorozatban.

- Szerinted mitől jó egy modell? Milyen modellekkel szeretsz együtt dolgozni?
- Szerintem nagyon fontos a kisugárzás, és az alázat. A modell szakma, bár sokan nem gondolnák, de az egyik legnehezebb szakma a világon. Ha valaki tényleg sikeres modell akar lenni, ahhoz óriási alázattal kell rendelkeznie.

- Mit keresel a modelljeidben?
- A szépséget, az újdonságot.

- Mit szeretnél üzenni a képeiddel?
A képeim a lágy nyugodtság és a kegyetlen düh érzelmi skálája között csúszkálását szeretném kifejezni.
Nekem a fotózás nagyon sokat tanít. Mindent, ami velem történik, a fotózással dolgozom fel: a sérelmeket, a boldogságot, mindent. Ez terápia is számomra.

 


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.02.26 (8. szám)
Presztízs tél 2019
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget