Ma 2020. 5. 26, kedd, Fülöp napja van.

MNB ügyvezető igazgató: sikeres stabilizációt hajtott végre a gazdaságpolitika

2015.12.10 11:56. - Kovács Janka

Sikeres stabilizációt hajtott végre a gazdaságpolitika az elmúlt években, a monetáris politika alacsony kamatkörnyezet mellett új, célzott eszközökkel támogatja a gazdasági kilábalást - mondta a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója szerdán Szolnokon, a Hozam Klub és a Magyar Közgazdasági Társaság Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezetének rendezvényén.


    Virág Barnabás a Gazdaságpolitika Magyarországon című előadásában többek között arról beszélt, hogy a 2008-2009-es gazdasági válság óta a jegybankok aktívabbak, sokkal több területen avatkoznak be a gazdaság működésébe. 
    Ezt a tendenciát követi 2013 óta a Magyar Nemzeti Bank is, amely elsőként a kamatpolitikában mutatkozott meg. A jegybanki alapkamatot több lépésben sikerült 1,35 százalékra levinni, és előreláthatólag 2017 végéig 2018-ig elejéig ezen a szinten is maradhat - mondta. 
    A magyar jegybank által az elmúlt években elért alacsony kamatkörnyezet az idén például 300 milliárd forinttal csökkentette a költségvetés kamatkiadásait 2013-hoz képest, így ennyivel több pénz jutott a gazdaság más szegmenseibe a költségvetésen keresztül.     Az ügyvezető igazgató szerint fontos a kis-és középvállalkozások (kkv) forrásszerzésének támogatása, hiszen azok fejlődése, teljesítményének, versenyképességének növelése a gazdasági növekedés egyik fontos eleme. 
    Ezzel kapcsolatban kitért arra, hogy erős dualitás alakult ki a kis-és középvállakozások illetve a nagyvállalkozások között, jelentős különbségek vannak a termelékenységben és ezt a problémát közép-hosszú távon meg kell oldani a gazdaság szereplőinek. 
    A bankok kockázatvállalási magatartását jellemző túlzott óvatosság, az alacsony hitelezési hajlandóság sem kedvezett a kkv-knek - mondta, megjegyezve, hogy ugyanakkor az MNB Növekedési hitelprogramja (nhp) meghatározó szerepet játszott abban, hogy a vállalati, ezen belül a kis- és középvállalati hitelezés évek óta tartó nagymértékű visszaesése megállt 2013-ban. A programnak köszönhetően az elmúlt több, mint két évben több, mint 28 ezer kis-és közévállalkozás jutott forráshoz - fűzte hozzá.     Virág Barnabás elérendő célnak nevezte a stabilitás megőrzését, a fenntartható növekedési ütem emelését, a versenyképesség javítását, a gazdasági homogenitás erősítését. 
    A magyar gazdaság egyensúlyi helyzete számottevően és tartósan javult 2013 óta - jelentette ki. 
    Az export mellett felértékelődött a lakossági fogyasztás és az új beruházások is, így a növekedés kiegyensúlyozottabb szerkezetben, de lassabb ütemben folytatódhat - mondta. 
    A lassulás okaként azt jelölte meg, hogy a növekedés egyik fő pillérjét jelentő uniós forrásbeáramlás jövőre mérséklődik. A növekedési ütem szerinte jövőre 2,5 százalék lehet, az idei várható 3 százalék, illetve a tavalyi 3,7 százalék után.     Virág Barnabás előadásában a stabilitás tényezői között említette, hogy míg 2008-ban 50 százalék fölött volt a lakossági hiteleken belül a devizahitelek aránya, mára a háztartások devizahitele gyakorlatilag megszűnt. Hozzátette: Romániában 50 százalék, Lengyelországban pedig 30 százalék fölötti még mindig ez az arány. 
 
MTI


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.05.20 (19. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget