Ma 2019. 1. 16, szerda, Gusztáv napja van.

Szárnyal a szolnoki Tűzmadár – már csak a főpróbára kaphatóak jegyek

2016.01.06 09:00. - Kovács Janka

Újévi társadalmi eseménnyé vált a Szolnoki Szimfonikusok évnyitó tánckoncertje

Hirdetés

Öt éve töretlen siker Szolnokon a január első napjaiban megrendezett új évi tánckoncert, mely mindig új és új programmal, szereplő gárdával lepi meg a több, mint kétezer fős közönségét. Idén Stravinsky "Tűzmadara" lett a névadója a sokszínű, közel 300 fős produkciónak, melyet január 9-én este 19 órakor láthat a nagyközönség a szolnoki Tiszaligeti Sportcsarnokban. Az előadásra minden jegy elkelt, szerdától azonban a délutáni főpróbára is kaphatóak jegyek.  A megaprodukcióban kibővített, közel 80 fős házigazda Szolnoki Szimfonikus Zenekaron kívül a Pécsi Balett és a Magyar Táncművészeti Főiskola hallgatói lépnek fel új szereplőként. Visszatérő vendég a Nemzeti Balett és a Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttese csakúgy, mint a Nemzeti Énekkar és a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus, akik pedig már több alkalommal volt részesei az újévi tánckoncertnek. Az est házigazdája ismét, a sajátos zenei humorral rendelkező, „közönség kedvenc” Ókovács Szilveszter, az Operaház igazgatója lesz. A produkció fővédnöke, dr. Lengyel Györgyi, közigazgatási államtitkár.

Egyszeri és megismételhetetlen élmény

A megaprodukció különlegességei közé nemcsak a modern hang- és fénytechnikai szolgáltatások, a látványelemek tartoznak, mely természetesen mind emeli, kiemeli a művészi mondanivalót. A főszerep és hangsúly az együttműködés harmóniáján van, melyet a ritmus, a zene fegyelme és a művészet iránti alázat ad meg azoknak a csoportoknak, akik szombaton próbálnak együtt először, „finomhangolnak”, hogy egymás rezdüléseit értelmezve felkérje a zene a táncot egy „örömzenére” – fogalmaz Tibenszky Moni Lisa, az esemény sajtófőnöke. A csoportok, a zenekar és a táncosok külön – külön próbáltak az elmúlt hónapokban és január 9-én egy nap alatt varázsolják össze a csodát, Izaki Maszahiro zenei rendezésében, vezényletével. Komoly erőfeszítés és művészeti érték ez. A Tűzmadár először így január 9-én születik meg és kerül bemutatásra. Akik a délutáni főpróbára érkeznek, azok a szirmok bontakozását fogják látni – lesznek leállások, művészeti instrukciók -, aki estére, azok a reflektorfényben megszülető Tűzmadarat. Mindkettő szép lesz, mindkettő másért.

A Tánckoncert víziója

 Az újévi koncertek tervezésekor Izaki Maszahiro, a esemény zenei rendezőjének elsődleges szempontja mindig az volt, hogy a komolyzene váljék élvezhetővé a nagyközönség számára. „…szólítsuk meg a zene nyelvén azokat az embereket is, akik nem járnak rendszeresen hangversenyekre, ezért kitágítjuk a zene határait. Nem csak a hangokon keresztül adjuk át a közönségnek a zenét, hanem vizuálisan is megjelenítjük előttük a tánc segítségével. A hallgatóságot közvetlenül az érzelmeiken keresztül szólítjuk meg. Olyan atmoszférát szeretnénk teremteni, melyben a közönség a »látható« zene élményével találkozik.” Izaki mester koncepciójában az idén a zenében megrajzolt monda- és mesevilág, a hagyományok tisztelete, az egyetemes emberi értékek megfogalmazása kap főszerepet. A produkcióban éppen ezért helyt kapnak klasszikus, XX. századi és kortárs komponisták művei is egyaránt, mint pl. Delibes Coppéliája, Verdi Nabuccója, Edvard Grieg Peer Gyntje, Igor Sztravinszkij Tűzmadara, mely mű a koncert címadója is. A kortárs komponistákat ezen a koncerten Karl Jenkins képviseli.

 

Teltházas produkció – szerdától a főpróbára is kaphatóak jegyek

Az előadásra minden jegy elkelt, kedden délben lezártuk a jegyértékesítést. Azonban ezzel párhuzamosan nyilvánossá tesszük a főpróbát. De valóban főpróba lesz, tehát lehetnek leállások, ismétlések, stb... A főpróbára szerdától (6-ától) lehet jegyet előjegyeztetni 1200.- Ft-os áron a +36 20 3338619-es telefonszámon. Előadás előtt csak annak van esélye jegyhez jutni, ha valaki betegség, vagy bármi okból kifolyólag nem tud eljönni, s így nem veszi át a regisztrált jegyét. De ennek nagyon kicsi az esélye a korábbi évek tapasztalatai alapján. – fogalmaz Kádár Edit, a Zenekar munkatársa.

Kultúra és wellness jegyében

Azoknak, akik messzebbről érkeznek és szeretnék az új évet egy méltó testet és lelket is kényeztető ajándékkal kezdeni ajánljuk a Martfű SPA különleges kultúra és wellness csomagját, mely kimondottan a Tűzmadár tánckoncert vendégeinek szól. A különleges termálvizes és wellness szolgáltatásokban jeleskedő Szolnokhoz közeli szállodában lehetőség nyílik kedvezményes csomag igénylésére, melyben a megaprodukcióra szóló jegyet is magába foglalja.

50 éves jubileum jegyében a Szolnoki Szimfonikus Zenekar 2016 évi programjáról

Az ünnepi koncertsorozat része lesz május 2-án a nagyváradi Szigligeti Színház produkciója, a Juronics Tamás által rendezett és koreografált "A világcirkusz" című előadás, melynek zenei alapja Mozart "Requiemje". Ebből láthattak egy kis részletet a tavalyi tánckoncerten. Májusban a teljes előadást megnézheti a szolnoki közönség. Egy nagyon izgalmas, expresszionista művet állítottak színre a nagyváradiak, mely mű reprezentálja, hogy milyen torzulásokat, változásokat okozott az egyes emberek lelkében, gondolkozásában, látásmódjában és viselkedésében, egymáshoz való viszonyulásukban, a közösségekben, a tömegekben és az egész világban az első világháború - általánosságban a háború, melynek sajnos napjainkban is van aktualitása. A produkciót szimfonikus zenekari kísérettel mutatja be a társulat, s ily módon a zenekar az előadás szerves részévé válik.

Nyáron ismét tervezzük a Parti-Túra fesztivált, de ennek a programjáról egyelőre még nem tudunk részletekkel szolgálni. – fogalmaz Kádár Edit, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar sajtó-marketing munkatársa.

Az előadásról a Szolnok Tv készít felvételt, videos beszámoló anyagot pedig a kultúra.hu oldalon láthat a nagyközönség. Természetesen fotókkal, élménybeszámolóval a Szolnoki Szimfonikus Zenekar közösségi oldalán is jelentkezünk.

https://www.facebook.com/events/1002419806481718/

www.szolnokiszimfonikusok.huHirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.01.16. 2.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 4.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget