Ma 2021. 1. 23, szombat, Zelma napja van.

Görögország görög szemmel és magyarországi tapasztalatok, avagy bemutatkozik a Hellasz Taverna tulajdonosa

2016.01.18 11:24. - Kovács Janka

A nevem Vangelis. A családom Kréta mellől, Rethymnonból származik. Gyerekkori emlékeim a ’70-es évek Görögországából az, hogy az emberek szegénységben éltek, a háztartásokban nem volt áram, kiépített szennyvíz rendszer, a hűtést a hetente háromszor a házhoz szállított jégtömbökkel oldottuk meg...


Az étkezéseink nem voltak túl változatosak: reggelire-vacsorára olivaolajos, ecetes, oregánós kenyér és ebédre levesek (legtöbbször lencse vagy bab) váltották egymást. A szüleim a városközpontban üzemeltettek egy picinyke tavernát, ami éjjel nappal nyitva volt, a maga 5 asztalával. Éppen ezért nagyon ritkán találkoztunk, kevés családi eseményt tartottunk. A görög hagyományok szerint a fiúból a katonaság elvégzésével válik férfi (ami 24 hónap volt). Amíg ezen nem estem át, kevés munkával bíztak meg a szüleim a saját éttermükben is. Mivel azonban fiatal voltam és tele ambícióval, ezért a város többi éttermében vállaltam munkát, nem szégyellve a konyhai kisegítést sem. Apám szavai, azóta is visszacsengenek a fülemben, amit akkor nem értettem meg, ám ma már tudom milyen igaza volt: Ha csinálsz valamit, csináld jól! Ha nem tudod jól csinálni, akkor nem is kell elkezdeni. 
 
Miután elvégeztem a katonaságot a családom szemében férfivá váltam, így azonnal felvettek az apám mellé a konyhába dolgozni. Így nap, mint nap testközelből megtanultam az eredeti görög konyha receptjeit és pár éven belül apám rám bízta a vállalkozását, amit azóta az unokatestvérem működtet. 
 
Örömmel tölt el, amikor beszélgetek az emberekkel és mesélnek a görögországi élményeikről. Elmesélik, hogy milyen jól érezték magukat kint, mennyire élvezték a napsütést, esténként a tavernák hangulatát, milyen vendégszeretők az ottani vendéglátósok. Azonban ezek az emberek csak egy kicsinyke szeletét látják az igazi Hellásznak, azt a részét, amit a turistáknak akarnak mutatni. A görögök nem ezekbe a tavernákba járnak, és mivel ők ismerik az igazi görög konyhát, ezért ők valódi kritikusként meg tudják mondani, hogy melyik étel felel meg a nemzetük gasztronómiai elvárásainak. Tájegységenként változnak itt is az ízek, az elnevezések, akár csak Magyarországon, és ahogy bárhol máshol, Görögországban is lehet kevésbé finomat is enni. A taverna szó egyet jelent az egyszerűséggel: egyszerű kialakítás, kiszolgálás, tálalás, ám bőséges, ízletes adagok középkategóriás áron. Olyan érzés, mintha csak otthon étkezne az ember, miközben a látványkonyhának köszönhetően láthatóvá válik, ahogy készülnek az ételek, ahogy a szakács frissen szeleteli a húsokat. Sok taverna családi vállalkozásként működik, így előfordulhat, hogy a szakács vagy a felszolgáló egyben a tulajdonos is, aki a szívét-lelkét beleteszi az ételek elkészítésekor és fontos számára az elégedett vendég. Arra törekszik, hogy az emberek visszatérjenek hozzá, akiket barátként kezel. 
 
Magyarországi emlékeim ugyanolyan kellemesek, mint a magyar turistáknak Görögország. Nekem ugyanolyan csodálatos a soproni tűztorony vagy a budapesti Halászbástya vagy a Parlament épülete, mint Önöknek az Akropolisz vagy a Meteorák. Hosszú évek után Szolnokon nyitottam újra saját éttermet, amit egyáltalán nem bántam meg. Minden kezdet nehéz, nálunk is így volt a nagy érdeklődés miatt a nyitás hetében. Az építő kritikákat meghallgattuk és megfogadtuk, javítva a szolgáltatásunk minőségén, színvonalán. Sokan bíztatnak minket és hisznek bennünk illetve értékelik, amit nyújtunk számukra: frissen készülő, máshol nem kapható, különleges ízvilágú ételeket elérhető áron, ahol fontos a vendég véleménye, elégedettsége. Az elmúlt hetek tapasztalatai azt mutatják számomra, hogy a szolnoki közönség szereti ezeket az ízeket, szívesen esznek borjúból vagy bárányból készült ételeket. Köszönjük megtisztelő bizalmukat és szeretettel várjuk visszatérő és leendő  vendégeinket!


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2021.01.20. (3. szám)
Presztízs magazin 2020. tél
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget