Ma 2020. 2. 20, csütörtök, Álmos napja van.

A Néprajzi Múzeum napja lesz szombaton

2016.02.29 16:19. - Kovács Janka

Ingyenes programokkal, köztük tárlatvezetésekkel, kézműves foglalkozásokkal és előadásokkal várják az érdeklődőket szombaton a Néprajzi Múzeumban, az intézmény születésnapján.

Hirdetés

    Kamarakiállításon mutatkoznak be a múzeum új szerzeményei, Rocháné Bűdy Annamária egyetemi tanár és játékkutató több mint kétszáz tételből álló gyűjteményét 2015-ben ajándékozta az intézménynek. Az Angyalok és koponyák című tárlatban rituális kellékek, nyomott papírdíszek, vidám csontvázfigurák idézik Mexikó ünnep- és szokásvilágát - közölte a múzeum az MTI-vel. 
    Két kontinens egy lélekben címmel Torday Emil Afrika kutató zeneszeretetéről, vadászszenvedélyéről, kutatói szemléletéről, kalandjairól és az általa gyűjtött tárgyakról Földessy Edina muzeológus beszél a közönségnek. A székelykaputól a törülközőig - Szinte Gábor gyűjtései című kiállításban Bata Tímea és Tasnádi Zsuzsanna, a kerámiagyűjteményben Vida Gabriella, A magyar nép hagyományos kultúrája című kiállításban Máté György, a Betlehem-kiállításban Koltay Erika vezeti végig az érdeklődőket. A Betlehem-kiállítást angol nyelven Foster Hannah Daisy, A magyar nép hagyományos kultúrája című tárlatot Fekete Zoltán német nyelven mutatja be.
    A múzeum könyvtára könyves kalandjátékra, raktárlátogatásra invitálja a látogatókat, akik a kézműves foglalkozásokon mexikói ünnepi papírdíszeket, vágott mintás színes dekorációt és emberalakokat készíthetnek, emellett az öt éve működő önkéntes programot is megismerhetik.
    Ezen a napon adják át a Bátky Zsigmond-díjat, amelyet a Népi Hagyományok Alapítvány kuratóriuma és a Néprajzi Múzeum ítél oda a néprajzos szakma egy képviselőjének etnográfiai teljesítményért, tárgyi néprajzi kutatásokért vagy kiemelkedő muzeológiai tevékenységért. 
    A múzeumok társadalmi szerepvállalásáról tartanak kerekasztal-beszélgetést Brahmi Ilona, a Szolnok Városi Kollégium igazgatója; Földessy Edina, a Néprajzi Múzeum muzeológusa; Hajdúné Kovács Tünde, az Arany János Kollégiumi-Szakiskolai Program felelőse; Sánta Mihály kollégiumi nevelő; Joó Emese, a Néprajzi Múzeum múzeumpedagógusa; Kiss Viktória, a Cseppkő Gyermekotthon munkatársa és Koltay Erika, a Néprajzi Múzeum múzeumpedagógusa részvételével. A beszélgetést Rékai Miklós néprajzkutató vezeti. 
    A programokat este 6-kor a Sebő együttes koncertje zárja.
    A Néprajzi Tár kulcsait 1872. március 5-én vette át  Xantus János, ezzel vette kezdetét a Nemzeti Múzeumon belül a néprajzi gyűjtemény önállóvá válása. Hagyományosan ezt a napot tekintik a Néprajzi Múzeum napjának, amelyen minden évben színes programokkal várják a közönséget.
 
MTI


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.02.19 (7. szám)
Presztízs tél 2019
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget