Ma 2020. 8. 15, szombat, Mária napja van.

A táplálék és a bőr

2016.03.09 14:22. - Kovács Janka

A bőr és szőrzet állapota valamint a táplálék (minősége,mennyisége,összetétele) között szoros az összefüggés . Az egészséges bőr,és szőrzet a helyes táplálás egyik „tükre” , viszont a rossz táplálék a bőr állapotának romlását , akár megbetegedését idézheti elő.


(Pr cikk)

Tudjuk,hogy a bőr , a kültakaró a szervezet első védelmi vonala, mely óvja a szervezetet a környezeti hatásoktól. A táplálék alapvetően meghatározza a bőr és szőrzet állapotát, minőségét,egészségét. Ezen belül is az állati eredetű fehérjéknek az esszenciális zsírsavaknak, az omega 6-3 zsírsavak arányának jelentős szerepe van a bőr anyagcseréjében. A bőr a szervezet mindenkori egészségi állapotát tükrözi vissza. A bőr allergiás megbetegedéseinek elsődleges klinikai tünete a viszketés.

Az allergia kifejezés arra utal,hogy a szervezetet ismételt hatások érték , aminek következtében egy immunológiai válaszon alapuló , gyulladásos reakció alakult ki (túlérzékenység).

A kutyáknál és macskáknál sokféle allergiás bőrbetegséget ismerünk, az esetek jelentős hányadát a
-         bolhaallergia
-         atópiás dermatitis
-         takarmány allergia
csoportba sorolhatjuk.

Ezek közül a tápallergiára a leggyakrabban kérdezett betegség.

A tápallergia egy olyan allergiás reakció , amelynek során túlérzékenység alakul ki a táplálék valamely összetevőjével szemben. A táplálék majdnem mindenösszetevője képes túlérzékenységi reakciót kiváltani , azonban a fehérje összetevő vezet a leggyakrabban ilyen allergiás reakcióhoz. A leggyakrabban forgalmazott tápokban alkalmazott fehérjeforrások a búza,csirke,kukorica,szója,marhahús,tojás,élesztő,tej.

Egy táplálék túlérzékenységet vizsgáló tanulmány során azt keresték,hogy melyik fehérjeforrás váltja ki a leggyakrabban az allergiás reakciót, és  azt találták,hogy a kutyáknál a marhahús okozta az esetek kb.60%-ban.Ezt követte a szója 32%,csirke 28% ,tej 28% ,kukorica 25%,búza 24% és a tojás 20%-al.

A nem fehérje alapú allergiák esetében a tartósítószerek,színezékek,gombák okoztak túlérzékenységi reakciókat. A tápallergia elsősorban bőr és emésztőszervi tünetek formájában jelentkezik. Bőrtünetek : leggyakoribb a viszketés, ami nem mutat szezonalitást.

Főleg a pofa, fül , a végtagok , has aljának vakarása a jellemző. Gyakran jelentkezik külső hallójárat gyulladása. A bőr kipirultsága , apró kiütések is megfigyelhetők. Emésztőszervi tünetek: visszatérően jelentkező hányás , szűnni nem akaró , gyakran gyógyszeres kezelésre sem múló hasmenés.

A tápallergia megállapítása sokszor hosszadalmas , mivel gyakran többféle diétát is ki kell próbálni. A tünetek enyhítésére az állatorvos gyógyszeres kezelést alkalmaz. A kiváltó ok megtalálása után,a kiváltó összetevőtől mentes táplálékot kell biztosítani az állatnak.

Nagyon fontos , hogy ezen kívül semmit (jutalomfalat,édesség stb…) ne kapjon kedvencünk. Állandóan legyen előtte friss ivóvíz.

Azok a tápok, amelyekben az omega 6-3 zsírsavak aránya optimális , azok elősegíthetik a gyulladásos túlérzékenységben szenvedő állatok allergiás tüneteinek enyhítését.

Mindig győződjünk meg a kedvencünkkel etetett étel összetevőiről. Egy számára megfelelő táp etetésével egészséges kedvenccel élhetünk együtt.

 

köszönöm figyelmüket:                    

NYÍRI TÜNDE                                      
eladó
KISÁLLATELEDEL
SZOLNOK
ADY ENDRE ÚT 18.Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.08.12. 31.szám
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget