Ma 2020. 8. 15, szombat, Mária napja van.

Megújuló hagyomány - XV. Art Járó Szolnokon

2016.05.17 11:30. - Kovács Janka

Száztizennégy év telt el azóta, hogy Péter-Pál napján egy gyönyörű, a torkolattól alig két percnyi sétára lévő zagyva-parti ligetet a vidámság, a zene – egy hamisítatlan garden-party – hangjai töltöttek meg. Akik akkor ott voltak és beszippantották a folyók, a virágok és nem utolsósorban a friss gerendák, a tisztaságtól ragyogó új falak illatát, a hazai képzőművészet története egy fontos mérföldkövének lehettek részesei: a Szolnoki Művésztelep születésének. A műteremlakások ettől a naptól kezdve élettel teltek meg, s a levegőbe hamarosan belevegyült a terpentin és a lenolaj finom gőze is.

Hirdetés

 

            „Megújuló hagyomány” – ez a mottó vezérli a művésztelep működését ma, és bizony nagyon bőséges az 1902 óta összegyűlt szellemi örökség. A kezdetek óta kétségtelenül a magyar festészet, szobrászat, grafika igazán markáns, meghatározó alakjai éltek és alkottak ezen a helyen. Műveiket, kezük nyomát megcsodálhatjuk ma is, vásznaik, lapjaik, szobraik a városról és róluk magukról mesélnek; hallhatunk azonban számtalan történetet arról is, hogy az olyan karizmatikus művészek, mint Aba-Novák Vilmos, Pólya Tibor vagy Gácsi Mihály nem csupán a műterem magányában érezték jól magukat, hanem részei, mi több, meghatározói is voltak a Szolnokon pezsgő életnek.

            A szakma, a képzőművészet művésztelepi hagyományainak ápolása és méltó megújítása a fentebb leírt jelmondat szellemében napjainkban állandó, másfél évtizede azonban egy június végi, napos hétvégén, éppen Péter-Pál napján új hagyomány született: ahogy egykor, művészek és vendégek közösen, együtt megünnepelték a művésztelep születésnapját ARTjáró Összművészeti Fesztivál címmel.

            A fesztivál azóta nevéhez hűen minden nyáron változatos, színvonalas programok sokaságát vonultatja fel két napon keresztül Szolnok egyedülállóan hangulatos csodakertjében, a két folyó találkozásánál, az évszázados fák között. A színpadon felcsendülő zene hangjai táncba csalogatnak, a színészek játéka felüdíti az elmét, a versek szavai szívhez szólnak, a KERT Galériában a művésztelep és a városban élő művészek alkotta Kert Csoport művei hívogatják a közönséget, a lombok árnyékában asztalok, padok, függőágyak várják a kikapcsolódni, beszélgetni vágyókat, s számos gyerekprogram – a „Kis művésztelep” – gondoskodik arról, hogy az apróságok önfeledten, játékosan alkothassanak. Az este közeledtével sorra kigyúló fények aztán minden arcra mosolyt varázsolnak és a színek, hangok, illatok kavalkádja teljessé teszi az ünnepet.

            Idén július első két napján, pénteken és szombaton várja a művésztelep mindazokat, akik szeretnének részesülni abban a vendégszeretetben és azokban az élményekben, amelyek az ARTjárót évről évre a szolnoki nyár egyik fénypontjává teszik. A kert a megszokott pompájában ragyog, a fellépők már készülődnek, rajta hát, ünnepeljünk együtt!Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.08.12. 31.szám
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget