Ma 2020. 2. 21, péntek, Eleonóra napja van.

Már megkezdődött a tiszavirágzás!

2016.06.17 11:26. - Kovács Janka

A tiszavirágéletű tiszavirágok rajzását érdemes megtekinteni, de a rendőrség az alábbiakra figyelmeztet. Tartsuk be a szabályokat!


Hazánk egyik védett rovar faja a TISZAVIRÁG (Palingenia longicauda).
A védett egyedek állományára fokozott veszélyt jelent a horgászat céljából történő jogellenes elpusztítás, az állat gyűjtése, tekintettel arra, hogy e faj napjainkra csak a Tiszán, illetve egy-két mellékfolyóján (Körös) található meg.
 
A jogszabály a tiszavirág természetvédelmi értékét 10.000 forintban állapította meg egyedenként, ezért az élő és az elhullott egyedek gyűjtése egyaránt tilos. A természet védelméről szóló törvény alapján tilos a védett állatfajok egyedének elpusztítása. A felügyelőség engedélye szükséges védett állatfaj egyedeinek gyűjtéséhez, befogásához, elejtéséhez, birtokban tartásához.
 
Szabálysértést követ el és százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki védett élő szervezet egyedét jogellenesen elpusztítja.
 
Amennyiben a befogott, begyűjtött példányok összértéke az 50.000 forintot meghaladja, akkor lopás bűncselekmény is megvalósul.
 
Amennyiben az elkövető valamilyen eszközzel felszerelkezve a rovarok telepét ássa fel, ebben az esetben természetkárosítás bűncselekményt is elkövetheti, ugyanúgy akkor is, ha jelentős mennyiségű egyedet gyűjt.
 
Szintén büntetőjogi kategória az is, ha a rajzásba az elkövető kisgéphajóval szándékosan belehajt, és megzavarja, elpusztítja a kérészeket.
 
Ezen cselekmények megelőzése céljából a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság állománya az illetékességi területén folyamatos adatgyűjtést végez arra vonatkozóan, hogy mikor várható a kérészek tömeges rajzása. Ezen időszakban fokozott ellenőrzést végeznek a kapitányság illetékességi területén a természetvédelmi őrökkel, a polgárőrség vízi tagozatával és a halászati őrökkel.
 
Mindenki érdeke, hogy ez a Magyarországon is ritka állatfaj megmaradjon a következő generációnak is, Ők is tudjanak gyönyörködni a Tisza virágzásában!


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.02.19 (7. szám)
Presztízs tél 2019
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget