Ma 2020. 6. 4, csütörtök, Bulcsú napja van.

Exobolygók, fényszennyezés, űrutazás Szolnokon, a Kutatók Éjszakáján

2016.09.27 09:25. - Kovács Janka

A Szolnoki Tit Uránia Bemutató Csillagvizsgáló idén kétnapossá bővítette a Kutatók Éjszakáját, ahol különböző érdességekről hallhat majd a látogató: fényszennyezés, exobolygók, naprendszer, űrutazás, gravitációs hullámok…

Hirdetés

A Szolnoki Tit Uránia Bemutató Csillagvizsgáló minden évben csatlakozik a Kutatók Éjszakája elnevezésű programhoz, amelynek lényege, hogy egy éjszaka alatt közelebb kerüljön a látogató a tudományos élet szeleteihez. A Tit már harmadik alakalommal tart előadásokat ezen a napon, és idén büszkén mondhatja el, hogy annyi előadó jelentkezett be hozzájuk különböző témáikkal, hogy mindez egy napba nem fér bele, így idén kétnapossá válik náluk az este – szeptember 30-án és október 1-jén.
- Nem túlzás azt mondani, hogy talán sikerült széles körben tudományos ismereteket terjeszteni. Céljaink között szerepel a természettudományos gondolkodásmód terjesztése, és az ismeretek átadása is. Ez a rendezvény kitűnő alkalom erre – fogalmazta meg a tudományos ismeretterjesztésről alkotott véleményét Szabó Szabolcs Zsolt, Tit rendezvényének szervezője.

Csatlakozz az eseményhez Facebook-on!

A témák kavalkádjában eligazodni nem egyszerű, ezért különböző témakörökbe csoportosították az előadásokat:
- Lesz csillagászat történelem magyar vonatkozással, a csillagászati nevezéktanokról nem túl sok mindent tudnak az emberek, így ebben a témában is lesz előadás, naprendszerünk, és így a többi bolygórendszer kialakulásával kapcsolatban is érdemes lesz hozzánk ellátogatni, okosodni, mivel ma már egymást érik az újabb és újabb exobolygó felfedezések, megtudhatjuk, hogyan keletkezhetnek más naprendszerekben, továbbá korunk fontos és az emberiség egyik örökségét veszélyeztető jelenségről is szót kell ejteni: a fényszennyezésről. Ezeken felül a látogatók érdekességeket, és tippeket hallhatnak arról, mi volna akkor, ha valaki távcső beszerzésre, vételre adná a fejét, mire kell figyelni például – ajánlja Szabolcs.

Az előadások mellett megemlékeznek az idén 100 éve elhunyt Konkoly Thege Miklósról, aki tevékenykedése révén fejlődhetett a magyar csillagászat oda, ahol jelenleg is tart.

Hogy kikkel találkozhatunk péntek és szombat este?
Kecskemétről érkezik Szöllősi Attila, a kecskeméti planetárium munkatársa, és amatőrcsillagász, aki folytatva a szakkörben már egyszer felvetődött témát, a nap- és holdfogyatkozások ritmikusságának egy igen nagy periódusáról fog majd beszélni. Attiláról tudni érdemes, hogy egyebek mellett a Magyar Csillagászati Egyesület évente megjelenő Meteor csillagászati évkönyvének egyik szerkesztője is. Jászberényből, Kalup Csilla, a jászberényi - sülysápi csillagászati szakkör büszkesége, aki több ízben rangos (I., III.) helyezést ért el az országos Kulin György csillagászati versenyen, és kijutott már több ízben a nemzetközi csillagászati diákolimpiákra is. Ő az exobolygók világába fog minket elkalauzolni. Dálya Gergő, csillagász pedig a nem olyan régen igazolt gravitációs hullámok felfedezéséről fog beszámolni, mint saját kutatási területéről. Ebből az összeállításból is látszik, hogy előadóink az adott témák mély ismerői, művelői, esetleg kutatói is egyben. Végezetül nem elfelejtendő, Korpás Zoltán tagtársunk, aki egy könnyedebb utazásra invitál meg bennünket az általunk eddig megismert univerzumban egy virtuális körutazásra.Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.06.03 (21. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget