Ma 2018. 11. 13, kedd, Szilvia napja van.

2,13 bolygó

2016.10.04 14:44. - Kovács Janka

   A napokban találtam rá egy tesztre, amelyben megtudhatjuk, mekkora az ökológiai lábnyomunk. Kíváncsi voltam, és egyből nekivágtam a tesztnek. A WWF 25 kérdésből mondja meg, hogy a fogyasztásunk alapján jó, vagy rossz lakosai vagyunk a Földnek, és mennyire szennyezzük életvitelünkkel. 


Nekiláttam a tesztnek. Gondoltam, ahogy én élek, az nem használja ki a Földet, biztos jó eredmény születik a végén. Első témakör a táplálkozás volt: eszek-e húst vagy halat minden nap, vásárolok-e bioélelmiszereket, járok-e piacra. Már a kérdőív elején kezdtem kellemetlenül érezni magam, mert húst minden nap eszek, és nem vásárolok biolélelmiszert, de piacra se sűrűn megyek. Következő témakör az utazás, ebben jó leszek – gondoltam magamban. Nos, itt is csalódtam. Ahogy ikszeltem a válaszokat, hogy legtöbbször egyedül ülök az autóban (mentségemre szóljon, nem sokat megyek vele és a fogyasztása is alacsony), nem használom a tömegközlekedést sem, kezdtem szembesülni magammal. Kár, hogy nem kérdeztek rá a kerékpárra, mert akkor legalább szerezhettem volna egy jó pontot. Jött az otthon: mekkora a villanyszámla, mivel fűtök, mekkora a lakás területe. Legalább volt egy kategória, amire szerintem elég jó válaszokat adtam a Föld érdekében. Majd eljutottam az utolsó témakörhöz, ami az életmód volt: vettem-e elektronikai berendezést, vagy bútort, van-e háziállatom, mennyit költöttem az elmúlt évben ékszerre, kozmetikumra.
   És jött az eredmény. Megdöbbentett. Ha mindenki úgy élne, mint én, akkor az emberiségnek 2,13 Földre lenne szüksége. Hogy mennyire? Tettem fel a kérdést, de még mindig nem akartam elhinni a választ. A teszt kitöltése utána éppen rátaláltam egy cikkre, miszerint Grönland jege alatt nagymennyiségű mérgező anyag rejlik, és az egyre nagyobb mértékű felmelegedés miatt az évszázad végére mind a felszínre kerül.
   Sokkal környezettudatosabban kellene élnünk. Ha már a média minden szegletéből a környezettudatosság jön felénk, és számokkal meg képekkel riogatnak bennünket, talán egy picit elgondolkodhatnánk, mit is teszünk nap mint nap. És ahhoz, hogy kicsit szembesüljünk önmagunkkal, ajánlom, hogy Ön is töltse ki a tesztet. És picit gondolkodjunk el!Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2018.11.07. 44.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 2. szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget