Ma 2020. 6. 1, hétfő, Tünde napja van.

RGB ledkijelzők

2016.11.02 11:10. - Kovács Janka

Ha RGB-ről beszélünk, akkor annyit jelent, hogy ezzel a módszerrel képesek vagyunk különböző színeket megjelenítésére. A három alapszín angol megfelelőinek kezdőbetűjéből tevődik elnevezése (Red, Green, Blue).  


Additív színmodell, amely a vörös, a zöld, a kék fény különböző mértékű keverésével határozza meg a színeket. Azt, hogy a színeket az alapszínek milyen mértékű vegyítésével tudjuk ötvözni, azt az egyszerű színgenerátor modellezi.

Minél kisebb szám szerepel a „P” után, annál jobb a felbontás. A kijelzőn szereplő P10, P13, 3 P3, vagy szélsőséges esetben P20-as azt jelenti, hogy a led chipek milyen távolságban vannak egymástól. A távolság függvényében lesz egy éles, vagy éppen homályos képünk a LED falon. A jelenleg piacon kapható legjobb felbontású ledkijelző pixeltávolsága nem egész 2 mm. Ez a kijelző képes akár a Full HD 3D videó megjelenítésére, de ennek ára lehet, hogy meghaladja a 1,5-2 millió forint/m2 árat. Például ha beltér esetében gondolkozunk, akkor egy P6-os kijelzőt már inkább csak ott használunk, mivel ez a típus képes elég közelről is éles képet biztosítani.

A P13,3 ledkijelző a mi kínálatunkban megtalálható, mert vannak olyan helyek, ahová elég, ilyen például a színes betűk megjelenítésekor használt kijelző, vagy ha táblát szerelünk fel, 20 méternél messzebbről is láthatják. Ezekben az esetekben megfelelő a P13,3-as, de ugyanakkor nem lehet összehasonlítani egy P10-es teljesítményével. A P10-es felbontású led kijelzőn a felbontás képes 256 millió színt megjeleníteni. Kültér esetében már 10-13 méterről is éles képet ad a kijelző, ez a fajta ledkijelző tökéletesen alkalmas képek, reklámok, vagy akár videók lejátszására is. Számos megodás létezik, amit mi is használhatunk. Számos konkurens kínálhatja a P13,3-as kijelzőket úgy, hogy nem sokkal rosszabb, mint a P10-es, hiszen csak 3,3 mm különbség van pixeltávolságot tekintve. Ez éppen elég ahhoz, hogy ne 256 millió színt, hanem 16-ot tudjunk kikeverni, ami már elég ahhoz, hogy ne 10-13, hanem 18-22 méter távolságból kapjunk élesebb képeket.

 

 

 

 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.05.27 (20. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget