Ma 2018. 5. 28, hétfő, Emil, Csanád napja van.

Szolnokon nyílik kiállítás a székesfehérvári múzeum gyűjteményéből

2017.01.18 10:05. - Kovács Janka

A székesfehérvári Szent István Király Múzeum gyűjteményéből nyílik kiállítás csütörtökön Szolnokon, az ottani közönség ötven ritkán látott művet tekinthet meg. 

Hirdetés

    A kiállítást beharangozó sajtótájékoztatón Csiszár Róbert, a tárlat kurátora, a szolnoki Damjanich János Múzeum munkatársa elmondta: nem előzmény nélküli a mostani kiállítás, hiszen 2016 januárjától szeptemberéig Székesfehérváron egy nagy sikerű kiállításon keretében mutatták be a Szolnoki Művésztelep első, 1902-től 1950-ig tartó időszakából válogatott tárlatot. 
    Szűcs Erzsébet, a székesfehérvári Szent István Király Múzeum művészettörténésze, a kiállítás másik kurátora elmondta: ezúttal ötven ritkán látott alkotást válogattak ki Izinger Katalin művészettörténésszel. A Magán/Közgyűjtemény - Válogatás a Szent István Király Múzeum gyűjteményéből című tárlat kiállításon szereplő művek mintegy száz évet ölelnek át, hiszen a harmincöt alkotó között a legidősebb Rippl-Rónai József (1861-1927), a legfiatalabb Radák Eszter (1971-).
    Szűcs Erzsébet felidézte, hogy tavaly vonták össze a Városi Képtár-Deák Gyűjteményt - amely egy magángyűjteményen alapuló városi múzeum volt - a Szent István Király Múzeummal. 
    A Szent István Király Múzeum képzőművészeti gyűjteménye jelenleg csaknem nyolcezer darabból áll, legnagyobb része a kortárs magyar művészetet reprezentáló festmény, grafika, szobor, fotó és művészkönyv - fűzte hozzá.
    A székesfehérvári múzeum gyűjteményének munkáiból nyíló kiállításon köszöntőt mond Horváth László, a szolnoki Damjanich János Múzeum igazgatója. A kiállítást megnyitja Pataki Gábor művészettörténész,a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Művészettörténeti Intézet tudományos főmunkatársa. A megnyitót követően Szűcs Erzsébet művészettörténész tart tárlatvezetést. A kiállítás március 19-ig tekinthető meg Szolnokon.
 
MTI


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2018.05.09. 18.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 1. szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget