Ma 2018. 5. 25, péntek, Orbán napja van.

Két Stradivari-hangszer is hallható lesz a szolnoki szimfonikusok koncertjén

2017.02.06 14:41. - Kovács Janka

Egy Stradivari-cselló és egy Stradivari-hegedű hangja is hallható lesz a Szolnoki Szimfonikusok Arcok című hangversenyén február 6-án, hétfőn, a Tisza-parti város Aba-Novák Agóra Kulturális Központjában, a koncerten Baráti Kristóf Liszt-díjas hegedűművész és Várdai István Liszt-díjas csellista is fellép - tájékoztatta a Szolnoki Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft. ügyvezetője hétfőn az MTI-t.

Hirdetés

    Ignácz Ervin elmondta: a művészek számára az egyik legnagyobb elismerés, ha Stradivarin játszhatnak. Hozzátette: mintegy öt-hatszáz Stradivari-alkotta hangszer van a világon, ebből nagybőgő hat-hét darab, cselló hatvanöt-hetvenöt, a többi hegedű. A hangszerek értéke több millió dollár - jegyezte meg.
    A hétfő esti koncerten Baráti Kristóf Liszt-díjas hegedűművész szólaltatja meg az egyik hangszert. A művész több éve birtokolja az 1703-ban készült, Lady Harmsworth nevű hangszert a Stradivari Society (Chicago) jóvoltából. Baráti Kristóf több alkalommal bemutatkozott már hegedűjátékával a szolnoki közönség előtt, nem egyszer karmesterként állt a Szolnoki Szimfonikus Zenekar élén - közölte az ügyvezető.
    Várdai István Liszt-díjas csellista azt a hangszert szólaltathatja meg, amelyet a zenetörténészek eddigi ismeretei szerint Stradivari 28 évesen elsőként készített a műhelyében, 1673-ban - számolt be Ignácz Ervin. A művésznek nem ez az első fellépése Szolnokon, ám karmesterként ezen az esten ismerheti meg a helyi publikum.
    A legendás csellót Ex du Pré-Harrell Stradivarius néven tartják számon, utalva korábbi tulajdonosaira: a tragikusan fiatalon, sclerosis multiplexben meghalt Jacqueline du Pré angol csellistára és Lynn Harrell amerikai művészre. A hangszert egy német mecénás vásárolta meg és adta Várdai István csellista számára tartós, meghatározatlan idejű használatra. Ignácz Ervin elmondta: a hétfő délutáni főpróba is nyilvános.
    Antonio Stradivari (Cremona, 1644 - Cremona, 1737. december 18.) olasz hegedűkészítő legjobb hangszereit 1698 és 1725 között készítette. Ezek még tökéletesebbek, mint az 1725 és 1730 között készültek. Az 1730 utáni példányokat - valószínűleg - már a fiai (Francesco és Omobono) készítették. Becslések szerint több mint 1100 hangszert alkotott (beleszámítva a brácsákat, csellókat, hárfákat, viola da gambákat, lantokat és gitárokat). Ezekből 650 maradt fenn, de csak körülbelül 50 maradt meg tökéletesen állapotban.
 
 
MTI


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2018.05.09. 18.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 1. szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget