Ma 2020. 7. 2, csütörtök, Ottó napja van.

Megindult a jégtorlasz a Kiskörei tározóban, vele együtt az elszabadult komp is - FOTÓK!

2017.02.16 11:34. - Kovács Janka

Tiszaderzsen van az a pár napja a jég sodorta  tiszacsegei komp is, amiről olvasónk küldött fotókat. A jeges ár pedig Szolnok felé közelít.

Hirdetés

A jégtorlasz Tiszaderzs határában állt meg, ezért a KÖTIVIZIG duzzasztással megemelte a felvízszintet. A jégtorlaszban nagyon sok úszómű és a hétfői Tiszacsegén elszabadult komp is található. A torlasz megindulása vagy további apadása esetén a medencébe kiúszott jégtömeg és vele együtt a komp is visszasodródhat a főmederbe. Burai Csaba, a tiszaderzsi kikötő vezetője küldte el szerkesztőségünk számára a fotókat, amelyeken az elszabadult komp látható. Hétfőn az ATV örökítette meg azt az akció-kalandfilmbe illő jelentet, mikor Janit, a komp éjjeliőrjét elsodorta a jeges ár, de ahogy kollégája megjósolta, küldtek érte helikoptert. 
 


 
A ma reggel a torlasz előtt megindult mintegy 800 méter hosszú 100 %-os jégzaljással vonuló jégtömeg elérte a Kiskörei Vízlépcsőt, a kiskörei vasúti híd alatti szakaszon már megjelent a zajló jég. A jégtömeg biztonságos átvezetése érdekében a Kiskörei Vízlépcsőnél a KÖTIVIZIG megkezdte a duzzasztás megszüntetését. Az Igazgatóság fokozott figyelőszolgálattal követi a jég vonulását a Kisköre alatti szakaszokon is.
 

 
A Tiszán Kisköre alatt is több helyen megindult a korábban összetorlódott jég, de továbbra is van olyan szakasz, ahol állójég található a folyón. Az M4-es autópálya tiszai keresztezésében lévő munkaterületen, felkészülve a vízlépcsőn történő jégátvezetés következtében kialakuló jégzajlásra, az úszó létesítmények a rögzítését megerősítették, folyamatos helyszíni felügyelet biztosítása mellett.
 
 
 
A KÖTIVIZIG továbbra is felhívja a vízi eszközök (hajók, csónakok, úszóművek, stégek) tulajdonosainak figyelmét arra, hogy a Tiszán levonuló jeges árvíz következtében a folyón nagy mennyiségű, több órán át tartó zajló jég és uszadék megjelenésére kell számítani, ezért a még vízben lévő eszközök mederből történő eltávolítását, illetve biztonságos rögzítését tegyék meg. A kompok és pontonhidak tulajdonosainak, üzemeltetőinek  szintén számítaniuk kell a várható jelenségekre (vízszintváltozás, jég, uszadék) és meg kell tenni a szükséges intézkedéseket. 
 

 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.07.01 (25. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget