Ma 2018. 10. 18, csütörtök, Lukács napja van.

Kormányhivatal: jogszabályoknak megfelelő a tiszatenyői ivóvíz minősége

2017.02.21 11:04. - Kovács Janka

Jogszabályoknak megfelelő a tiszatenyői ivóvíz minősége, miután határozatban rendelte el annak javítását kémiai és mikrobiológiai kifogások miatt a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Szolnoki Járási Hivatala február második hetében - közölte a megyei kormányhivatal hétfőn az MTI-vel.

Hirdetés

    A tájékoztatás szerint Tiszatenyőn a vízhálózat két mintavételi pontján egy-egy mikrobiológiai és kémiai komponens vonatkozásában határérték feletti értékeket mértek.
    Az üzemeltető Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. (TRV Zrt.) határidőre teljesítette a határozatban előírtakat, az ismétlő vízminta minden komponensre nézve megfelel a jogszabályi előírásoknak - közölték.     Kazinczi István, a több mint 1600 lakosú Tiszatenyő polgármestere (Fidesz-KDNP) az MTI-nek hétfőn elmondta: nem kaptak még tájékoztatást arról, hogy újra megfelel a jogszabályoknak a tiszatenyői ivóvíz.     Hozzátette: a probléma elhárítását követően is legalább két hétnek el kell telnie, hogy a lakosok számára is érzékelhető legyen a változás.     A polgármester elmondta, hogy a Törökszentmiklós és térsége ivóvízminőségét javító beruházást 2015. decemberben adták át, 2016 novemberében indult meg az új rendszeren keresztül a vízszolgáltatás.     Az üzemeltető "egy merőben más minőségű", az edényekben, a fürdőkben maradandó nyomokat hagyó ivóvizet juttatott a településre. A problémát azonnal és később többször is jelezték a szolgáltatónak, ezzel párhuzamosan lakossági aláírásgyűjtés is zajlott - tette hozzá.     Kazinczi István elmondta: ideiglenes megoldásként javasolták, hogy az új kút vize helyett a régi kút kiváló minőségű vizét engedjék az új technológián keresztül a hálózatba. 
    A megvalósítást követően a panaszok megszűntek, amíg a szolgáltató ismételten nem kezdte az új kútból juttatni a vizet a rendszerbe - jegyezte meg. Kiemelte, a pályázat tervezési szakaszában többször jelezték, hogy nem a kúttal, hanem az elöregedett - részben azbesztből készült - hálózattal van gond, és annak cseréje indokolt.
    Közölte: azt a tájékoztatást kapták az irányítóhatóságtól, hogy az Európai Unió csak az új kút fúrását és az ahhoz kapcsolódó technológiát támogatja, hálózati csövek cseréjét nem.
    A tiszatenyői önkormányzat internetes közösségi oldalán is közzétett határozatban a megyei kormányhivatal járási hivatala egyebek mellett elrendelte a tiszatenyői vízműtelepen levő műtárgyak műszaki felülvizsgálatát, mosatását, a vízkezelés során adagolt vegyszerek mennyiségének felülvizsgálatát, szükség szerinti módosítását. 
    Továbbá az érintett közkifolyók és ivóvízhálózat-szakaszok műszaki felülvizsgálatát és mosatását, a szolgáltatott ivóvíz mangántartalmának vizsgálatát, ezt kiegészítve az úgynevezett coliformszám-vizsgálattal a Hunyadi út és az Ady út sarkán levő vízmintavételi helyről.
    Az üzemeltető TRV Zrt. az MTI-nek későbbre ígért tájékoztatást az ügyben.     A csaknem egymilliárd forintos ivóvízminőség-javító beruházás Törökszentmiklóson és külterületi lakott részein, valamint Kuncsorba, Örményes, Tiszabő és Tiszatenyő településen valósult meg. A projektet 85 százalékban az EU támogatta, a hiányzó összeget a Belügyminisztérium önerőalapjából finanszírozták. A fejlesztésre az ivóvíz mangán-, nátrium-, ammónium-, vas-, nitrit- , arzén- és vastartalmának határértékre csökkentése érdekében volt szükség. 
 
MTI


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2018.10.17. 41.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 2. szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget