Ma 2018. 5. 27, , Hella napja van.

Európa legjobbjai égetik a gumit Kunmadarason

2017.04.11 15:27. - Kovács Janka

Április 29. és május 1. között nemcsak a leggyorsabb motorosok mutatkoznak be a kunmadarasi kifutópályán, hanem a streetfreestyle legtechnikásabb motorosai is. Hazánkban mérik össze először tudásukat külföldi és hazai versenyzők az I. Európai Street Freestyle Kupán.

Hirdetés

A streetfreestyle, más néven streetfighter show, már többmint húsz éve jelen van az országban és nincs olyan motoros buli, amelyen ne látnánk egy-egy merész mutatványt. Azonban azt kevesen tudják, hogy a streetfreestyle-t még csak 2010 óta tartja számon hivatalos sportként a Magyar Motorsport Szövetség. Óriási büszkeség, hogy a magyaroknak sikerült a FIM-Europe-nál (Európai Motorsport Szövetség) elérni, hogy a kontinensen is hivatalos sportként jegyezzék a látványos, motoros mutatványozást.
 

- Azelső európai fordulónak hazánk ad otthont, hiszen mi, magyarok jártuk ki, hogy a streetfreestylehivatalos sportnak számítson a FIM-Europe-nál– fogalmaz az Európai Street Freestyle Kupa főszervezője, Ujhelyi Imre.
 

2017-től magyar kezdeményezésre a FIM-Europe (Európai Motorsport Szövetség) hivatalos sportággá nyilvánította egész Európában a Street Freestyle-t. A legelső megmérettetésnek a gyorsulási versenyeiről híres,kunmadarasi kifutópálya ad helyet, ahol idén már huszadik alkalommal rendezi meg Hadnagy József a Kunmadarasi Gyorsulási Versenyt.

 


Hazánkban rendkívül sok tehetséges motoros van, akik lazán egykerékre kapják a vasat vagy rutinosan égetik a gumit. Azonban ez igen kevés ahhoz, hogy valakiből streetfreestyle motoros legyen és ringbe szállhasson. Egy jó előadónak tökéletesen kell végrehajtania például a bunny hoppot egy keréken forgásból vagy a motor melletti/mögötti egykerekezést. Az akrobatikus mutatványokat már több éve gyakorló ismert stuntriderek: Angyal Zoli „Szemöldök”, Herczeg Balázs „Mókus” és Palatinus Attila „Pala” is jelen lesznek a rendezvényen.
 

A Street Freestyle sportág nagy teljesítményű motorokkal végrehajtott látványos, akrobatikus gyakorlatokra épül, amelyekkel sem az utcai motorozásban, sem más motorsportokban nem találkozunk. A sportág kialakításának ötlete azon a felismerésen alapszik, hogy nagyon sok rutinos motoros akrobatikus mutatványokkal bűvöli el rajongóit. Ezeket a látványos gyakorlatokat összefűzve, és szabályrendszerbe foglalva a legjobb sportolók immár korrekt összehasonlítással mérhetik össze tudásukat.
 

- Kialakított szabályrendszerünk a teljesítmények objektív mérését és összehasonlítását teszi lehetővé. A versenyzők-különböző nehézségi fokozatú-gyakorlataikat öt percben mutatják be, amelyet öttagú szakmai zsűri pontoz a versenyszabályzatnak megfelelően. Április 29. csak a gépátvétellel és az edzéssel fog telni, hogy a versenyzők megismerjék a pályát és pihenni is tudjanak a másnapi forduló előtt. Április 30-án, vasárnap pedig megkezdődnek a negyeddöntők. Itt mindenki bemutatja a kötelező gyakorlatát, majd a nap végére kiderül, ki jut tovább.  Május elsején pedig megszületik a végső eredmény, hogy kik Európa legjobbjai. A döntőben egyperces bemelegítés után ötperces freestyle gyakorlatot kell bemutatniuk a versenyzőknek– vázolta a három nap programját a főszervező, Ujhelyi Imre. Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2018.05.09. 18.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 1. szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget