Ma 2018. 6. 22, péntek, Paulina napja van.

A cseresznyefák virágba borulását ünneplik a hétvégén Nagykörűben

2017.04.13 09:45. - Kovács Janka

A cseresznyefák virágba borulását ünneplik fagyűző szertartással, faöleléssel, énekkel és tánccal a hét végén a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Nagykörűben, ahol az ország egyik legszebb cseresznyése található.

Hirdetés

    A remélt bőséges termés első jele mindig a fák kivirágzása, és a gyümölcsösök művelői ilyenkor abban reménykednek, hogy azokat elkerüli majd a pusztító fagy - mondta Szilvás Erzsébet programszervező az MTI-nek.      
 
    Ennek jegyében nagyszombaton a templomkertben fagyűző szertartást tartanak, termékenységáldást mondanak, a helyi gyerek balettcsoport pedig a termékenységet szimbolizáló táncot mutat be. Egy régi hagyomány felelevenítéseként a gyermekáldást váró párok egy-egy virágzó cseresznyefát ölelnek át. A virágbontó húsvéti program vendégeként Tolcsvay Béla énekmondó műsorát hallgathatja meg a közönség.
 
    Húsvét vasárnap a tájházban helyi termelők kínálják házi készítésű termékeiket, a látogatók megkóstolhatják a helyi pálinkát, és megismerkedhetnek a kecskesajtkészítés fortélyaival is.
 
    Nagykörűben a kedvező talajviszonyoknak és klímának is köszönhetően több száz éves múltja van a szőlő- és gyümölcstermesztésnek. A cseresznyekultusz gróf Petrovay György idejére nyúlik vissza, aki az 1800-as évek közepétől gazdálkodott a településen, létrehozva egy kertészetet és egy 30 holdas faiskolát. A nagykörűi cseresznyetermesztés legvirágzóbb időszaka az 1930-as években volt, amikor európai exportcikként jegyezték a helyi germesdorfi cseresznyét.
 
MTI


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2018.06.20. 24.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 2. szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget