Ma 2021. 1. 19, kedd, Sára napja van.

Legendák szolnoki könyve

2017.04.18 14:15. - Kovács Janka

A legenda embercsoportok között születhet, de mi magunk is megalkothatjuk. Nem kell más hozzá más, csak helyszín és képzelőerő. Egy álmos, csütörtök reggel egy piciny könyvet nyomott a kezembe Bajnai Zsolt, a blogSzolnok.hu szerkesztője. - Ezt neked hoztam – mondta. Pár perc beszélgetés után már fel is kapta a kabátját és becsukódott mögötte az ajtó. Én pedig kettesben maradtam a művével, ami „A megmozdult világ” címet viseli. December közepén volt még a bemutatója, a Tisza Mozi pódiumán mesélt először a kötetről. Azóta sokat hallottam róla, azonban még csak most került kezembe az egyik példány.

Hirdetés

Tudjuk, a könyvet ne a borítójáról ítéljük meg és igen egyszerű lesz az, amit most írok, de már a fogása is azt sugallta, hogy muszáj elolvasnom. A kötet novellákat tartalmaz Szolnokról: valós helyeken fiktív történetek játszódnak, és később legendává válik mindaz, amit leír. Merthogy ezeket az írásokat a blogSzolnokon is olvashattuk már korábban.

- A blogSzolnok egy „szubjektív élményportál”, ahol a személyes véleményem, meglátásom mellett a város szegleteinek eddig ismeretlen történeteiről is találni írásokat. Az oldal 2010-ben indult több rovattal, köztük a Szolnoki mesékkel. Hiánypótlónak érzem azóta is, hogy szubjektív élményportálként definiálva a blogot megmutathassam az olvasóknak a város titkait, érdekességeit – mondta a szerkesztő.

Zsoltot mindig foglalkoztatta az a hely, ahol él: Szolnokról számtalan, több száz régi képeslapot is őriz. Emellett rengeteg képet és dokumentumot, aminek egy része saját gyűjtés, másik részét pedig az ismerős idegenek küldték el neki. De az is előfordult már, hogy egy, az oldalon bemutatott képeslap miatt valaki jelentkezett nála, hogy azt a lapot a nagymamája küldte. Egy másik régi fotón egy - ma már szegedi - hölgy ismerte fel magát úttörőként, ahogy a Kossuth téren ül társaival. Az Utcasoroló rovatból tudhatjuk meg, hogy miért nincs Deák Ferenc út Szolnokon (nagyon egyszerű a válasz, eltűnt az építkezések során), vagy hogyan vesztek el utcák Szandaszőlősön. Ahogy a képeslapok kapcsán, úgy az utcasorolóval kapcsolatban is mesélnek az olvasók Zsoltnak. És van, hogy ő mesél nekik.

 

A megmozdult világ

- A BlogSzolnok indulása után pár évvel, mikor új külsőbe öltöztettem, kiemeltem a Szolnoki mesék című rovatot. Akkor folytatásos történeteket írtam, de egy idő után nehéz volt visszaemlékezni, hogy hol hagytam abba egy-egy szálat. Ekkor váltottam és kezdtem különálló történeteket írni – mondta Zsolt.

Az interneten két és fél év alatt megjelent novellákat, Vass Norbert író segítségével „A megmozdult világ” címmel szerkesztették kötetbe.

- A települések többségének vannak legendái, meséi, történetei, ám Szolnokról nagyon kevés bukkan fel. Úgy gondoltam, hogy miért ne lehetne gyártani meséket a városnak, amikről ugyan tudjuk, hogy valószínűleg nem történtek meg, de jó bennük hinni.

A kollektív emlékezet számtalan történetet és mesét őriz, ami segíti a közösség összetartozását, és még a fiatalok is ismerik a történeteket. Ettől is épül egy közösség, ami lehet egy pletyka vagy egy múltban történt esemény, ami később a történetmesélés során jócskán elvesztette eredeti igazságtartalmát. Bizonyára kevés olyan mesét tudnánk felsorolni, ami Szolnokról szól. És hasonlóképpen vagyunk a város épületeivel is: nap mint nap elsétálunk mellettük, de fogalmunk sincs róla, kik laktak ott, hogyan kerültek oda, vagy miért kapta egy-egy ház a nevét.

Akik visszajeleztek, azoknak azért tetszik a kötet, mert közük van hozzá, hiszen megélhették volna azokat az eseményeket, tudják, hogy hol játszódnak. A novelláknak ugyan van köze a valósághoz, de csak a helyszín vagy az esemény, vagy pedig a személy valódi.

- Nagyon sok olyan történet van ebben a kötetben, amiről azt hitte jó néhány olvasó, hogy igaz. Például a Madas-ház történetére volt, aki azt hitte, hogy egy valódi riport, ami megtörtént eseményeket mutat be. Pedig a házon kívül semmi nem volt igaz belőle.

Volt egy másik történet, amin a blog közösségi oldalán vitát generált, hogy igaz-e vagy sem. Az Eötvös téri víztorony szelleméről szól: egy kisfiúról, aki a második világháborúban az amerikai bombázás idején, fentről figyelte a közeledő gépeket. Amikor meglátta őket, sietetett menteni szüleit, azonban egy bomba eltalálta és sosem ért haza.

- Ez a történet annyira elterjedt a városban, hogy egyik alkalommal, amikor estefelé éppen arra sétáltam, egy fiatal pár beszélgetett a víztorony szelleméről. Nagyon jó érzéssel töltött el, hogy sikerült legendát írni. Vagy a másik pozitív visszajelzés az volt, amikor egyik barátom felesége megkönnyezte a Tisza Szálló kenyereslánya című történetet.

Viszont a legenda mellett olyan történeteket is találunk a kötetben, ami bármelyik helyre ráillik. Például nemcsak a Széchenyi városrészen élhet az a bizonyos Szecskás papa, hanem bárhol. Bárki története lehet az övé.

Hogy lesz-e folytatása a könyvnek, az nem kérdés. Zsolt azt mondta, számtalan történet van a fiókban, amit csak meg kellene írni:

- Elsősorban a magam, és ha mások is szeretik, akkor az ő szórakoztatásukra is szeretném megírni a történeteket. Ezek írása engem kikapcsol. Amikor nekikezdek, egyiknél sem tudom, mi lesz a vége. Az, hogy hasonlít-e a sztori vagy a szereplő valakire, az sokszor csupán a véletlen műve. A folytatásban szeretnék a régi szolnoki képeslapokkal foglalkozni, esetleg a képeslapok hátoldalán lévő olykor szívszorító, máskor vicces üzeneteket megmutatni.Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2021.01.13 (2. szám)
Presztízs magazin 2020. tél
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget