Ma 2021. 1. 23, szombat, Zelma napja van.

A túrós tészta a kunhegyesi sztárséf egyik kedvenc étele

2017.04.21 15:08. - Kovács Janka

Bernáth Józsefről talán kevesen tudják, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megyéből, Kunhegyesről származik, kedvenc étele: a túrós tészta és eredetileg nem a főzés, sokkal inkább a pedagógia vonzotta.

Hirdetés

- Kunhegyesről indultál és messzire jutottál, többek között elismert francia és angliai éttermekben csiszoltad tudásod. Már gyerekkorodban is erre a pályára készültél?

- Nem. Eredetileg pedagógus szerettem volna lenni. Aztán Szegeden, a főiskolán rájöttem, hogy inkább valami izgalmasabbat szeretnék kipróbálni. Akkor kerültem fel Budapestre, s a Magyar Televíziónál lettem műsorszervező. Akkoriban az MTV-székház még a Szabadság tér 17-ben volt. Nem tudom, hogy miért, de imádtam azt az épületet. A Pater nostert pedig különösen.

 

- Az otthonról hozott ízeket mennyire építed be az általad alkotott ételekbe?

-  Ahogy szerintem mindenkinek, nekem is nagyon fontosak azok az ízek, amelyek a gyerekkoromat jelentették. Még mindig képes vagyok egy héten akár kétszer is sárgaborsó levest enni, vagy azonnal rakott krumplit készíteni, ha egy jobb minőségű kolbászt sikerül vásárolnom. Azoknál az ételeknél, amik a külföldi éttermekben étlapra kerültek, mindig sikerült belecsempésznem egy kis hazait. A londoni kollégáim mindig fűszerpaprikát kérnek ajándékba, amikor látogatóba megyek.

 

- Mi az, amiben szeretnél még fejlődni?

- Szerencsére ebben a szakmában folyamatosan lehet új dolgokat tanulni. A legfontosabb, hogy mindig jusson idő és energia arra, hogy más szakácsok ételeit kóstoljam, ugyanis azokból lehet igazán sokat tanulni. Az interneten lévő gasztro-tartalmú kép és videó is egy jó kiindulópont lehet, de ha érzem az illatát és meg is tudom kóstolni, akkor sokkal jobban nyomot hagy bennem, ezáltal jóval pontosabban vissza tudom majd adni azokat az ízeket vagy állagokat az új ételen.

 

- Kiből lehet jó szakács vagy séf? Mik ezek az ismérvek?

- Egy jó szakács precíz, pontos, folyamatosan tudja, hogy milyen alapanyaggal mit tud kezdeni. Minden esetben kihozza abból a maximumot. Egy jó séf nemcsak az alapanyagokkal, hanem a kollégáival kapcsolatban is képes produkálni mindezt. A jó szervezőkészség elengedhetetlen, ráadásul az sem árt, ha tanultunk anno egy kis pszichológiát…

 

- Tavaly novemberben megjelent a harmadik könyved, tervezed-e a későbbiekben újabb megjelenését?

- Egy év alatt 3 könyvet adtunk ki. Az elsőnél nekem is nehéz volt elképzelni, hogy milyen sok munkával is jár egy fotózás vagy a receptek írása, tökéletesítése. Mivel más területen is ki szeretném magam próbálni, így egyelőre marad ez a három a könyvpiacon.

 

- Milyen terveid vannak az idei évre?

- Továbbra is főzőkurzusokat tartok havonta többször is Budapesten, és vacsoraesteket a számomra kedves vidéki éttermekben. Nagyon jó látni személyesen, hogy milyen hatást érek el egy-egy ételemmel. Az pedig külön örömet okoz, hogy rengeteg tehetséges fiatallal találkozom, akiknek remélem, egy kicsit tudok segíteni a pályán való elindulásban… 

 

- Hogy képzeljük el, milyenek ezek a főzőtanfolyamok?

- Általában egy előételt, egy főételt és egy desszertet készítünk el az este alatt. Minden fontosabb konyhai trükköt és persze a buktatókat is elmesélem a résztvevőknek, így a főzés közben már figyelünk ezekre, s így főzzük meg a vacsorát. Minden alkalommal pedig a kedvenc boraimat kóstolgatjuk a fogásokhoz, hogy legközelebb ne csak egy finom ételt szolgáljunk fel otthon, hanem egy hozzá illő italt is tudjunk kínálni.

 

- Munka mellett van-e szabadidőd? Mivel szereted tölteni?

- Mostanában nem sok szabadidővel rendelkeztem, de 2017-re megfogadtam, hogy minden héten legalább egy napot kikapcsolódásra fordítok. Nagyon fontos, hogy legyen egy ilyen nap, hogy feltöltődjön az ember. Többnyire moziba és komolyzenei koncertekre járok. Ahogy viszont megérkezik a tavasz, több időt fogok a szabadban tölteni: ismét megyek lovagolni és kipróbálom a frissen szerzett motoros jogosítványomat is.

 

- Idén jelöltek a Playboy Man of the Year díj gasztrohős kategóriájában. Mit szólsz a jelöléshez?

- Sokaknak még a régi nyuszis magazin képe lebeg a szeme előtt, ha elhangzik a Playboy szó. Akik viszont olvassák, tudják, hogy már nemcsak csinos hölgyek képeit tartalmazza ez az újság, hanem divattal, utazással, éttermekkel kapcsolatos cikkeket is találhatunk benne. Így örülök, hogy ebben az évben a jelöltek között lehetek, ráadásul azokkal a fiatal kollégáimmal, akik már most sokat tettek a magyar gasztronómia fejlődéséért.


 

+1: Mi a kedvenc ételed? Leírnád a receptjét az olvasóknak?

Van még egy nagy kedvencem: a túrós tészta. Sokaknak furcsa lehet, hogy ehhez egyáltalán kell recept, de ígérem, ha kipróbálják az én verziómat, ezután így fogják készíteni.

 

Alapanyagok 2 személyre:
friss lebbencs tészta (10 dkg lisztből és egy tojásból), 12 dkg szalonna (bőr nélkül), 1 kis doboz tejföl, 15 dkg túró, só a tésztához és a főzővízhez is.

Elkészítés:

A tészta főzővizét sóval feltesszük forrni. A szalonna füstölt oldalait megkapargatjuk, így eltávolítjuk róla a felesleges sót. A bőrét (ha van) levágjuk, majd 6-8 mm-es kockákra vágjuk a szalonnát. Annak érdekében, hogy egyenletesen piruljon a szalonna, folyamatosan kevergetjük, egészen addig, míg a kiolvadó zsír a piruló szalonnakockák feléig ér.

A friss tésztából egy kétujjnyi szeletet vágunk, kilapogatjuk, és tésztanyújtó gépben 6-os fokozatig nyújtjuk. Akinek nincs tésztagépe, az sodrófával nyújtsa 2 mm vastagságúra. Rögtön nyújtás után tetszőleges méretűre tépkedjük, és enyhén lisztezzük, hogy ne tapadjon össze.

Egy nagyobb serpenyőt elkezdünk melegíteni, majd a lobogó vízbe tesszük a tésztát. 2-3 perc után leszűrjük a kifőtt tésztát, a forró serpenyőt pedig bőven meglocsoljuk a kiolvadt szalonnazsírral. Erre öntjük rá a kifőtt, lecsöpögtetett tésztát. Vigyázzunk, mert a vizes tészta miatt a zsír fröcsögni kezd.

A tészta pirítása közben a serpenyőt tilos mozgatni! Ha úgy érezzük, hogy kevés a zsiradék, a serpenyő falán becsorgatjuk a szükséges mennyiséget.

Amikor kellemes pirult illatot érzünk, egy határozott mozdulattal átfordítjuk a tésztát. Ehhez palacsintaforgatót vagy egy szélesebb spatulát is használhatunk. Amíg a másik oldala pirul, ráhelyezzük a túrót, a tejfölt és a szalonnát, így a hideg alapanyagok is felmelegszenek, és nem hűtik vissza a lepirult tésztánkat.

A kész túrós csuszát határozott mozdulattal egy tányérra csúsztatjuk.

 

További receptekért kövesse a séfet a facebook oldalán, vagy az Instagramon:
https://hu-hu.facebook.com/bernathjozsefkonyhafonok/
https://www.instagram.com/bernathjozsefsef/?hl=huHirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2021.01.20. (3. szám)
Presztízs magazin 2020. tél
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget