Ma 2018. 4. 26, csütörtök, Ervin napja van.

6 érdekesség a látásról

2017.05.08 10:00. - Kovács Janka

Két szemgolyónk nagysága testünk körülbelül 1,5 százalékának felel meg, ám a tájékozódásban 80 % szerepet töltenek be - Taupert Szilvia, a Széchenyi Optika diplomás optometristája hat érdekes, a látáshoz kapcsolódó tényt válaszol meg.


(Hirdetés)

1. A csecsemők nem azért látnak fejjel lefelé, mert a látásuk különbözik a felnőttekétől, hanem mert az agyuk még nem tanulta meg visszafordítani a képet. Az emberi szem ugyanis optikai tulajdonságai révén egész életünkben fordított képet készít a környezetről, melyet aztán agyunk fordít egyenes állásúvá.

2. A helyes táplálkozással is tehetünk szemeink egészségéért. A szem belső része, az un. üvegtest tartalmazza ugyanis a szervezetben a legkoncentráltabban a C vitamint, védve ezzel a környezet káros hatásaitól a fényérzékelő receptorokat és a szemet ellátó dús érhálózatot.

3. Ma már létezik szemgolyó-tetoválás: a szemfehérje kötőhártyája alá juttatják be a festékanyagot, amely aztán szép lassan szétterül. 2007-ben készült az első ilyen tetoválás, a tetováltak egyelőre nem számoltak be mellékhatásokról vagy arról, hogy a festék bármiben megváltoztatta volna a látásukat.

4. Mi is az a 3D-látás? A két szemünk által leképzett kép a különböző látószögek miatt nem teljesen egyforma. A két különböző képek eltéréséből az agy érzékelni tudja a körülöttünk lévő tárgyak pontos térbeli helyzetét. A két képet az agy egy térbeli, 3 dimenziós képpé forrasztja. A térbeli vagy sztereolátás is tanult folyamat, nagyon fontos a mindennapi életünkben, különösen a közlekedésben.

5. A szokványos fényre sötétedő szemüveglencsék valójában nem a fényre sötétednek, hanem az UV sugárzásra. Ez az okozója annak, hogy a fényre sötétedő lencse csak kis mértékben sötétedik be autóban. Az autók szélvédő üvege ugyanis megszűri az UV sugárzás jelentős részét. Ma már létezik olyan fényre sötétedő lencse is, mely mind az UV, mind a normál fényre érzékeny, ennek a lencsének viszont világos állapotában is van egy kis alap színezettsége.

6. A mai modern világunkban óriási szerepet töltenek be a digitális eszközök. (TV, laptop, okostelefon stb…) Használatuk sokaknak fejfájást, álmatlanságot, szemszárazságot, vörös szemeket, szem körüli fájdalmakat okoznak. E tünetek nagy részéért a kék fény (high energy visible light) okolható. Vezető szemüveglencse gyártók termékpalettái azonban már rendelkeznek kékfény blokkoló felületkezeléssel, mellyel kiküszöbölhetők a fenti mellékhatások.

A további érdekességekért és a jobb látásért kattintson a Széchenyi Optika oldalára!Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2018.04.25. 16.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 1. szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget