Ma 2018. 2. 22, csütörtök, Gerzson napja van.

A méhek harmada hullott el idén megyénkben

2017.05.12 12:45. - Kovács Janka

Az idei tél nem tett jót a méheknek, hiszen a harmadik elpusztult, kevesebb mézre lehet számítani.

Hirdetés

A túl kevés termelő méh miatt valószínűsíthető, hogy idén kevés repce- és akácméz lesz - tájékoztatta az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezetének szaktanácsadója csütörtökön az MTI-t.

Azonban nemcsak a hideg okozott nagy méhhullást, hanem az ázsiai varroa atka nevű kártevő is, ami legyengítette a méhek immunrendszerét - mondta Molnár Ferenc szaktanácsadó.
- 1156 megyei méhész összesen 55 ezer méhcsaládjának mintegy egyharmada pusztult el télen. A megmaradt  állomány 20 százaléka nem termelőképes, ez azt jelenti, hogy körülbelül 27 ezer méhcsalád - az eredeti állomány fele - lesz termelő, a többi esetleg télre felerősödik - mondta. 
Rádi Tibor,  az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezetének elnöke  elmondta, a méhészek egy része veszteség nélküli jó áttelelésről, mások a méhállomány 50-70 százalékos pusztulásáról számoltak be. Pest megye déli részén nagyobb mértékű volt a pusztulás, míg Örményes és Mezőtúr környékén alig tapasztaltak elhullást. 240 méhcsaládjából több mint 50 pusztult el kora tavasszal.
 
A tavalyi gyenge termés mellett is tovább zuhantak a mézárak, ennek okaként a hamisított mézek, a kínai dömpingméz európai piacokra történő bejutása az oka. Az akácméz felvásárlási ára tavaly 1200 forinttal zárult, a napraforgó-, vegyes és repcemézé 700 forinttal. Némi problémát okoz majd, hogy a méhészek keresik azokat a területeket, ahol nem fagyott el az akác, így lesznek túlterhelt méhlegelők. A mézelő növények méztermelő-kapacitása adott, ha több méhcsalád jut a területre, akkor az egy családra jutó hozam csökken.


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2018.02.21. 7.szám
Presztízs magazin 2017. IV. évfolyam 4.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget