Ma 2020. 2. 29, szombat, napja van.

Hitelkiváltás - csak jól járhat vele

2017.06.26 09:35. - Kovács Janka

Ha elégedetlenek vagyunk a hitelünkkel, és nehezen oldjuk meg a törlesztést, itt az ideje új konstrukció után nézni. Ezt a lehetőséget idehaza kevesen ismerik, még kevesebben élnek vele, pedig Amerikában éves szinten felülvizsgálják a családok a hiteleiket, és ha tudják, újabbra cserélik.


Idehaza a devizahitelek bedőlése idején került reflektorfénybe ez a lehetőség, mikor sokaknak érdeke volt, hogy váltsanak, mégis csupán az érintettek fél százaléka használta ki a hitelkiváltást az MNB vizsgálata szerint.

 

Ezt  az eljárást a bankok sem ellenzik, hiszen az ő érdekük, hogy rendben visszakapják a pénzüket. Az ingyenes hitelkiváltás vonatkozhat lakáshitelre, jelzáloghitelre, fedezetlen hitelre, és ide tartozik az adósságrendezés is.

Azonban maga a pénzintézet, ahol ügyfelek vagyunk, nem fogja felhívni a figyelmünket, hogy már vannak olcsóbb hitelei is. Érdemes tehát nekünk szétnéznünk időről időre a piacon. Akár bankváltás nélkül is találhatunk új termékeket, amikkel éveket és/vagy milliókat spórolhatunk.
 

A hitelkiváltás igazából csak papírmunka, és nagyon megéri meglépni. Pár százalékos kamat különbséggel több milliót nyerhetünk a kedvezőbb törlesztőrészleten. 

 

Mikor érdemes hitelkiváltáson gondolkodni?

Pár éve azt javasolták, forintban 9-10 százalék feletti kamatot már ne fizessünk, hanem keressünk jobb ajánlatot. Ma már 4-5 százalékosnál is találunk olcsóbb termékeket.

Ha gyakran változik a törlesztőrészletünk, azaz nem minimum 5-10 évenként módosult a THM, akkor a legjobb fix kamatozásúra váltani, vagy kiszámíthatóbb kölcsönre.

Azonban ha a fennálló tartozásunk kevesebb 4 millió forintnál, és esélyes, hogy rendben be tudjuk fizetni 2-3 éven belül, felesleges váltanunk, egyszerűbb lezárnunk a jelenlegi hitelt.
 

Az összes költsége a váltásnak az előző hitel lezárása lesz, ám ezzel együtt általában bőségesen megéri a váltás.

 

A negatív KHR listásoknak nincs esélye

Akkor nem fog sikerülni kölcsönt váltani, ha már lejárt tartozásokba bonyolódtunk. Ezt érdemes megelőzni azzal, hogy időben lépünk, még mielőtt képtelenek lennénk a törlesztőket fizetni.

Ha az új igénylést beadjuk, és az előző fél évben van 30 napot meghaladó fizetési késedelmünk a korábbi hitelnél vagy hiteleknél, akkor nem fogunk jó partnernek minősülni.

Ajánlott megpróbálni úgy beadni a papírokat a szakemberek szerint, hogy előtte egy fél évig precízen fizetünk.

 

Ha több kölcsönt is futtatunk, amelyekből egynek vagy többnek a fizetése nehézségbe ütközik, akkor választhatunk mindezek helyett egy adósságrendező hitelt.

A különböző hiteleket, bennük jelzáloghitelt és fogyasztási hitelt - így a személyi kölcsönt, hitelkártya tartozást - lehetséges ezáltal egyetlen, jobb feltételeket biztosító konstrukcióval kiváltani, és összességében kevesebb lehet a havonta fizetendő részlet. Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.02.26 (8. szám)
Presztízs tél 2019
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget