Ma 2018. 10. 19, péntek, Nándor napja van.

Hogy tudjuk megőrizni szemünk fényét egy életen át?

2017.07.03 09:47. - Kovács Janka

Rohanó világunkban a legkevesebb időnk egészségünk megőrzésére van. Sajnálatos tény, hogy ezen belül is szemünkkel foglalkozunk legkevesebbet. Annyira természetes, hogy járunk tüdőszűrésre, fogászatra, nőgyógyászhoz, viszont csak akkor megyünk szemészetre, ha rosszul látunk, holott szemünkön számtalan olyan betegség alakulhat ki, ami új szemüveggel sem javítható.


A szemészeti betegségeken túl a cukorbetegség, a magasvérnyomás is súlyosan károsíthatja a szemfenékben található érhálózatot. Arról nem is beszélve, hogy a vakság kialakulásáért felelős, szinte már népbetegségnek számító Makula degeneráció, szintén a szemfenékben okoz súlyos károkat. Ezeknek a károsodásoknak a végeredménye visszafordíthatatlan látáscsökkenés és vakság lehet. Ezeket a betegségeket sok esetben nem lehet gyógyítani csak megelőzni. A megelőzés egyedüli módja, ha rendszeresen járunk szemvizsgálatra, ahol a dioptria ellenőrzésen túl szemfenékvizsgálatot és szemnyomásmérést is végeznek. Ezzel a három vizsgálattal, kiszűrhetők a dioptriai természetű látáshibákon túl, a szemfenék betegségei, továbbá a zöldhályog és szürkehályog is.

 

 

Sajnos a Magyar egészségügyben egy szemfenékvizsgálatra, egy szemnyomásmérésre sokszor heteket, de néha hónapokat is kell várni, arról nem is beszélve, hogy a vizsgálatokat sok kórházban, rendelőintézetben nem a legkorszerűbb technológiával végzik. Pedig ezeknél a betegségeknél az időben megkezdett kezelés a sikeres gyógyulás egyik kulcsa. Sokszor a beteg mire kivárja a hosszú várakozási időt a károsodások már bekövetkeznek. Ilyenkor már az életminőség is jelentősen romlik és korlátozások állnak elő az élet egyéb területén. Például a szemüveggel nem javítható látásromlás egy bizonyos százalékos visszaesés után a jogosítványt bevonását eredményezheti!

 

 

 

 

De mit tudunk tenni, hogy „szemünk fényét” megőrizzük egy életen át? Mi jelenti a XXI. századi technológiát a szemfenékvizsgálatok terén?A szolnoki Tengerszem Optika 18 éve folyamatosan fejleszti szolgáltatásainak színvonalát újabb gépekkel eszközökkel. Mostantól nem csak a szemüvegeket és kontaktlencséket írják ki a legmodernebb szemvizsgáló gépekkel, hanem a szemfenék vizsgálatot is legkorszerűbb fundus(szemfenék) kamerával végzik. Ráadásul ez a kamera már pupilla tágítás nélkül is UHD minőségű részletgazdag képet készít az emberi szem ideghártyájáról. A képek kiértékelését, és szükség esetén a beteg kezelését, komolyabb esetben a beteg operációját retina specialistákkal végeztetik.

 

 

 

 

Kiknek van szükségük szemfenék vizsgálatra? Ha egyszerűsíteni akarnánk akkor lényegében mindenkinek 45 éves kor után, de különösen:

1, Azoknak, akik az elkészült szemüvegeikkel nem jól látnak, és a szemvizsgálat során erősebb dioptriával sem javítható tovább a látásuk

2, Cukorbetegeknek és magas vérnyomás betegeknek

3, Akik a betűket, szavakat torzultan látják olvasás során, valamint foltok  zavarják látásukat (Makula degeneráció gyanú)

 

 

 

 

 

4, Keringési problémáik vannak és különböző szív és érrendszeri betegségben szenvednek

5, Tompa nyomó fájást éreznek a szemükön (zöldhályog gyanú)

 

 

Hogy is működik ez a gyakorlatban?    

- Szemfenékkamerás vizsgálatra minden esetben időpontot kell egyeztetni! A vizsgálat pupilla tágítás nélkül történik, ezért nem kell kísérővel jönni a vizsgálandó személynek!
- A vizsgálat során mindkét szemről 5-5 szemfenéki fotó készül, ami mind a központi ideghártya, mind a periféria ideghártya állapotáról a legrészletesebb információt adja.
- Ezeket a fotókat Dvd lemezen megkapja a retina specialista szemész adjunktus Budapesten. Majd a diagnózis felállítása után derül ki milyen további kezelésre, műtétre van szükség.
- Ha operálni kell akkor a betegnek fel kell utazni Budapestre, ha csak gyógyszeres terápiára van szükség akkor, azt helyben is megkaphatja.

 

 

Mi az előnye a szemfenékkamerás vizsgálatnak a hagyományos szemfenékvizsgálathoz képest?

- Azonnal elvégezhető és nem kell várni több hetet az Sztk-ba vagy  kórházba

- Az elkészült fotók archiválva vannak és az évenkénti kontroloknál az újabban elkészült fotókkal összehasonlíthatók, hogy történt-e romlás.

- Nem kell pupillatágítás hozzá

- Ideghártya probléma esetén azonnali műtétre is tud sor kerülni, ezzel is vakság elkerülhető

- Előre vetíti a szemfenék kép az esetleges belgyógyászati betegségeke kialakulását

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A szemfenékkamerás vizsgálatra további információt és időpontot egyeztetni az alábbi telefonszámon számon lehet:

Tengerszem Optika

20/338-9716Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2018.10.17. 41.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 2. szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget