Ma 2020. 7. 11, szombat, Nóra, Lili napja van.

Négy győztes a gravitáció pályázaton

2017.08.10 16:00. - Kovács Janka

Kilencedik alkalommal rendezik meg Szolnokon a Nemzetközi Tudományos Filmfesztivált, amihez kapcsolódva rövidfilmszinopszis-pályázatot hirdetettek. A gravitáció témakörében kiírt pályázatra 33 filmterv érkezett, amelyek közül négyet díjazott a zsűri. A szinopszisokból készülő kisfilmeket a Filmfesztivál megnyitóján láthatja majd a közönség.

Hirdetés

A szolnoki TiszapART moziban 2017. október 12. és 15. között, immár kilencedik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Tudományos Filmfesztivált. A Tisza-parti városban évente biennálészerűen rendeznek filmes mustrát, páros években képzőművészeti, pártalanban tudományos tematikával. Ezekhez kapcsolódóan negyedik alkalommal hirdettek filmes pályázatot, az idén elsősorban a fiatal alkotókat megszólítva, gravitáció témakörben.
 

A szinopszispályázatot a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa 1 millió forinttal támogatta, amit a zsűri a legjobb filmtervek között oszthatott szét. A július elején közzétett felhívásra 33 pályázat érkezett, amelyeket Báron György filmesztéta, filmkritikus és Sopsits Árpád film- és színházi rendező értékelte. A szakemberek úgy döntöttek, hogy mivel négy munka emelkedett ki a mezőnyből, amelyek nagyjából azonos színvonalat képviseletek, és a megvalósíthatóságukra is minden remény megvan, a zsűri nem hirdet sorrendet, hanem a négy alkotás között, egyenlőarányban ossza el a Médiatanács által felajánlott keretet”.
 

Mindez azt jelenti, hogy Zsólyomi Fruzsina és Szepesi András Gravitáció nélkül, Sallai Ervin Libikóka, Tímár Magdi és Gordon Agáta Lullaby valamint Pántya Beáta Horizontugrás című elképzeléseik 250-250 ezer forint támogatást kapnak a megvalósításhoz.
 

– Az elkészült filmeket október 12-én, a kilencedik Nemzetközi Tudományos Filmszemle ünnepélyes megnyitóján láthatja majd először a nagyközönség – mondta el a szemlét szervező szolnoki TiszapART mozi ügyvezetője, Demeter István. – Látva azonban a beérkezett pályamunkákat, amelyek többsége alkotóközösségektől származik, úgy érzem, sok tervvel találkozhatunk a jövőben más fesztiválokon is. Ami egyben azt is jelentheti, hogy a pályázattal elértük a célunkat: a fiatal filmesekben ismét sikerült felkeltenünk az alkotókedvet és a kreativitást, ami hosszú évek óta a szolnoki filmes mustrák egyik küldetése.Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.07.08 (26. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget