Ma 2020. 2. 21, péntek, Eleonóra napja van.

Ettől is lehet túlsúlyos!

2017.09.18 10:36. - Kovács Janka

A legtöbb ember életében előbb-utóbb bizonyára találkozik a túlsúly problémájával, és igyekszik megtenni mindent annak érdekében, hogy megszabaduljon a fölösleges kilóktól. Ha megnézzük az internetes kereséseket és azok gyakoriságát, azt látjuk, hogy az egyik leggyakoribb keresőszó a fogyókúra. Valószínűleg nem véletlen. A túlevés mellett azonban más is felelős lehet érte!


(Hirdetés)

Sokat eszünk, keveset mozgunk

A túlsúly egyik alapvető oka az, hogy többet eszünk, mint amennyi a szervezetünk fenntartásához szükséges, így a felesleg szépen elraktározódik a sejtjeinkben, másrészt kényelmes életmódunknak köszönhetően, keveset mozgunk, így a túlzott táplálékot a mozgással sem képes elégetni a szerveztünk. Ha így járunk el, akkor szinte garantált, hogy az évek előre haladtával plusz kilókkal kell szembenéznünk. Emellett természetesen más okok is szerepet játszhatnak egyes embereknél a kilók gyarapodásában, például valamilyen betegség vagy hormonális okok, ezekre most nem térünk ki.

Az Egészségmagazin.com egyik cikkében viszont arról írnak, hogy amerikai kutatók kimutatták, még valami felelős lehet a túlsúly kialakulásáért, ez pedig a szaglásunk. És nem csupán úgy, hogy hajlamosak vagyunk megkívánni a csábító illatú ételeket, majd el is fogyasztani azokat, hanem már pusztán attól is hízhatunk, ha csak szagolgatjuk az ételt.

A szaglás is okozhatja a hízást

Az élményeink, emlékeink egy nagy része a szaglásunkhoz köthető: sokkal élénkebben emlékszünk azokra az eseményekre, benyomásokra, amelyekhez illatokat is tudunk társítani, hiszen ezekhez valamilyen kellemes vagy kellemetlen érzelem is társul.

Az amerikai kutatók először egereken észlelték, hogy azok az állatok, amelyek elvesztették a szaglásukat, jelentős mértékben fogytak is. Ezt követően elkezdték vizsgálni, hogy vajon milyen kapcsolat lehet az agyunkban az ételek szagolgatása és az étkezési szokásaink között. A vizsgálat során azt találták, hogy a szaglás befolyással van az agyunk azon részére, mely hatással van arra, hogy hogyan és milyen mennyiségben használja fel a szervezetünk a táplálékot. Ezt a megállapítást támasztotta alá a kutatás során az a tény is, hogy azok az emberek, akik valami miatt elveszítették a szaglásukat, később nem egy esetben szenvednek kóros soványságtól.

Vagyis többről van itt szó annál, mint arról, miszerint ha megérezzük valamilyen kellemes ízű étel csábító illatát, akkor hajlamosak vagyunk többet fogyasztani belőle. Arról van szó ugyanis, hogy agyunk a szaglásunk közvetítéseként olyan információkat kap, amellyel megváltozik az emésztés és a kalóriák száma. Míg ha egyáltalán nem érezzük a szagokat, akkor agyunk úgy veszi, hogy azt az ételt már elfogyasztottuk, és elkezdi feldolgozni a bevitt kalóriákat. Ugyanakkor igaz ez fordítva is: ha még evés után is érezzük az adott étel illatát, akkor agyunk mindaddig raktározza a bevitt kalóriákat, míg a szag meg nem szűnik.

Hogy ennek a felfedezésnek milyen következményei lesznek, egyelőre még kérdéses, mindenestre jó ezzel a ténnyel tisztában lenni a fogyókúrázóknak. Ha fogyni szeretnénk, akkor étkezés után úgy tároljuk az ételeket, hogy annak az illatát még véletlenül se érezhessük!

 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.02.19 (7. szám)
Presztízs tél 2019
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget