Ma 2018. 2. 18, , Bernadett napja van.

Radványi premier és külföldi diákok a szolnoki filmfesztiválon

2017.10.05 09:28. - Kovács Janka

Magyarországon eddig nem vetített Radványi Géza film is szerepel a kilencedik Nemzetközi Tudományos Filmfesztivál kísérőprogramjában. Az egy hét múlva, október 12-én, a szolnoki TISZApART moziban kezdődő mozgóképes eseményre közel 200 vendéget, köztük hatvan filmezést tanuló magyar és külföldi diákot is várnak.

Hirdetés

A kilencedik Nemzetközi Tudományos Filmfesztiválra összesen 11 országból 200 nevezés érkezett. Az Aleksandra Jacków (Lengyelország), Tereza Adámková (Csehország) és Dr. Kóspál Ágnes (Magyarország) alkotta zsűri döntése értelmében huszonhat versenyfilmet tekinthet meg a közönség október 12. és 15. között a szolnoki TISZApART moziban. A 8 magyar, 7 német, 2-2 cseh, lengyel, francia, portugál, illetve 1-1 olasz, kanadai és svéd alkotás mellett nyolc filmet az információs vetítéseken mutatnak be. Az eredményhirdetést október 14-én este tartják a Szolnoki Galériában, így az érdeklődők másnap délelőtt a díjazott filmeket is megnézhetik.

Az 2001 óta minden páratlan évben rendezett, a világon is egyedülálló filmes fesztivált ez alkalommal is komoly kísérőprogramok teszik még érdekesebbé. A nyitónapon Szemadám György méltatja a vetítéseknek helyet adó mozi kávézójában Somogyi Márk Mintatermészet című kiállítását, majd Prof. Dr. Kellermayer Miklós sejtkutató „Az igazság Darwin életművében” címmel tart előadást ott, ahol egyébként a versenyfilmeket vetítik. Az október 12-ei megnyitón mutatják be fesztiválhoz kapcsolódóan hirdetett Gravitáció pályázat legjobb szinopszisaiból készült alkotásokat, illetve adják át a IX. Nemzetközi Tudományos Filmfesztivál szignálfilm-pályázatának elismeréseit.

A versenyfilmek és az információs vetítések mellett kiemelkedő érdeklődésre számíthat Radványi Géza 1962-ben, Ausztriában készített Az óriáskerék című filmjének magyarországi premierje. Radványi Géza 110 éve született, és idén 70 éves a Valahol Európában című klasszikusa, ami arra ösztönözte a kilencedik Nemzetközi Tudományos Filmfesztivál szervezőit, hogy ebben az évben, a program részeként róla emlékezzenek meg. Mint Demeter István, a filmfesztivál kitalálója és főszervezője, a szolnoki TISZApART mozi vezetője elmondta, a Das Riesenrad címmel, Maria Schell főszereplésével forgatott Radványi-filmet eddig nemcsak nem vetítették idehaza, de a fordítása sem készült el. Hozzátette, hogy az Osztrák Kulturális Fórumnak köszönhetően megkapták a vetítés jogait, így elkészítették a fordítást és a feliratozást, aminek köszönhetően Radványi alkotását két alkalommal is ingyenes vetítésen láthatja majd fesztivál és Szolnok, valamint a budapesti Művész mozi közönsége.

Az egy hét múlva kezdődő Nemzetközi Tudományos Filmfesztiválra eddig közel kettőszázan jelezték részvételi szándékukat, közöttük több olyan külföldi alkotó, akiknek a filmje bekerült a versenyprogramba. Immár hagyomány, hogy hat olyan magyar felsőoktatási intézmény diákjai is meghívást kapnak a fesztiválra, ahol filmes képzés folyik. Az előzetes visszajelzések alapján Kaposvárról, Szegedről, Egerből, a Színművészetiről, a MOME-ról és a Metropolitan Egyetemről hatvan diák érkezik a szolnoki fesztiválra, köztük sok, Magyarországon tanuló külföldi hallgató.

 

Az október 12-15. között rendezendő Nemzetközi Tudományos Filmfesztivál programja és egyéb információi az alábbi linken érhetők el: http://festival.tiszamozi.hu/000_Fesztivalok/2017/Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2018.02.07. 5.szám
Presztízs magazin 2017. IV. évfolyam 4.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget