Ma 2018. 9. 25, kedd, Eufrozina napja van.

Abonynál találták meg a világ legrégebbi leprás maradványát

2017.10.13 13:44. - Kovács Janka

A beteg 5700 évvel ezelőtt hunyt el.

Hirdetés

Az ELTE régészei megtalálták a világ legrégebbi leprás maradványát, írják közleményükben. A leletek Abony-Turjányos dűlőn kerültek elő, ahol a régészek a késő rézkori település mintegy 400 objektumát tárták fel. A feltárás során 48 emberi maradvány került elő a gödrökből, amibe az egykori rítusok és szokások szerint temetkeztek. 

A leleteken talált ritka csonttani tünetegyüttes leprára utalt, és a laboros vizsgálatok később igazolták is a feltevést. Így ez a legidősebb leprás megbetegedés, amit feljegyezhet a történelem: Ez mintegy ezer évvel megelőzi az eddig legidősebbnek tartott anatóliai feltételezett esetet, és hozzávetőleg 1500 évvel korábbi az archeogenetikai eredményekkel is alátámasztott indiai esetnél. 
 
Az abonyi rézkori népességben az újszülöttek rendkívül magas száma és a fertőzésre utaló csontelváltozások (például az agyhártya- és a csonthártyagyulladás) magas előfordulási száma egyértelműen jelezte a közösség nehéz életkörülményeit és a fertőzések elterjedtségét. Egy ember esetében az arckoponyán és az alsó végtagokon jelentkező ritka csonttani tünetegyüttes a leprafertőzés jelenlétére utal (3. kép). További négy személy maradványain is ugyanennek a betegségnek a valószínűsíthető jelei mutatkoztak, azonban esetükben a kevésbé egyértelmű elváltozások miatt más fertőzések sem zárhatók ki kórokként - írták.
 


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2018.09.19. 37.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 2. szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget