Ma 2019. 1. 20, , Sebestyén napja van.

Az egészségügy a legfontosabb személyi-, és közügyünk

2017.10.16 10:57. - Kovács Janka

Amikor valaki egészséges, rengeteg kívánsága van, de ha egyszer megbetegszik, akkor már csak egy: egészséges szeretne lenni. A legtöbben a hideg évszakokban, télen és ősszel betegszenek meg. Ez lehet egy egyszerű megfázás, nátha vagy köhögés, de gyulladásos fertőzéseket, betegségeket is összeszedhetünk sokkal könnyebben, mint gondolnánk. 


Elegendő egy fertőzött egyénnel egy légtérben tartózkodni huzamosabb ideig, és a levegőből beszippantjuk a kórokozót, vagy csak megfogjuk egy beteg ember után a kilincset, az is instant betegséghez vezet. Ha mi magunk vagyunk betegek, akkor figyeljünk oda, hogy naponta többször is mossunk kezet, illetve tegyünk zsebkendőt a szánk, orrunk elé, ha tüsszentünk vagy köhögünk. A fertőzés lehet bakteriális vagy vírusos eredetű. Honnan tudjuk, melyikkel van dolgunk? Egy háziorvos, gyerekorvos azonnal megállapítja, és kizárólagosan bakteriális fertőzésre ajánlhat antibiotikum kúrát. Vírusok ellen ez ugyanis nem nyújt védettséget. Hangsúlyozandó, hogy vény nélkül nem kezdhetünk bele antibiotikum kúrába, mert kellemetlen mellékhatásai lehetnek, illetve a baktériumok rezisztensekké válhatnak, ami azt eredményezi, hogy egyre erősebb gyógyszer kell a legyőzésükhöz. Mégis, sokan kezdenek el annak szükségessége nélkül antibiotikum-kúrát.

Hogyan védekezhetünk otthon a betegségek ellen? Érdemes odafigyelnünk az évszaknak megfelelő ruházkodásra, a higiéniára a lakásban, hiszen sokan adjuk át családtagjainknak, vagy épp ellenkezőleg, mi kapjuk el a betegséget. Immunrendszerünket már előzetesen fel kell készítenünk az őszi-téli évszakokra, ezt úgy tehetjük meg, hogy biztosítjuk szervezetünknek a C-vitamint és a D-vitamint elsősorban. Ezt tabletta formájában is megtehetjük, azonban a gyerekeknek javasolják a változatos, egészséges táplálkozást ilyen esetekben. Sok zöldség, például a sütőtök, brokkoli, cékla, káposzta zeller is jó, ha asztalra kerül, de a gyümölcsök, például a körte, dió, gesztenye, alma, birsalma is idénygyümölcs, fogyasszunk belőlük sokat. Otthoni gyógymódokkal a nyári és tavaszi szezon betegségét, az allergiát is orvosolhatjuk, a téliekre a jó forró tea, a sok pihenés és a kellő vitaminpótlás. Teák közül a legjobbak a gyógynövényekből készültek, a betegség típusától függően válogathatunk a leghatásosabbak között, a méz pedig köztudottan fertőtlenítő hatással bír, tehát érdemes ezt a kettőt ötvözni, emellett sokat pihenni és a betegség sokkal hamarabb elmenekül. Nagyon könnyű megbetegedni, főleg az ovisok kapják el könnyedén egymástól. Ha kórházban vagyunk, ott is elkaphatunk fertőzéseket, bármilyen meglepő. Ide ugyanis sokszor lábadozó, legyengült, vagy idősebb embereket hoznak, akik sokkal fogékonyabbak a betegségekre, mert az immunrendszerük legyengül. Ezek az ún. nozokomiális fertőzések. Kifejezetten kórházban terjednek, az oka a nem megfelelő higiénia. A legjobb megoldás persze a megelőzés, a fertőzött egyént el kell különíteni. Az eszközök rendszeres fertőtlenítése, a sok fertőtlenítőszerrel való kézmosás vagy a személyzet rendszeres kivizsgálása nagyon fontos. Egy ápoló is könnyen lehet hordozó, tehát ő maga tünetmentes, de másnak átadhatja a fertőzést. Mivel az ápolók betegekkel foglakoznak, elkerülhetetlenül is érintkeznek velük. Kecskeméten új főorvos dolgozik a kórházban tavaly óta, és több ápoló is elégedett a munkájával. Ha megvan a szükséges képzettsége a munkához, akkor ápolói munkákat és további egészségügyi témájú állásokat egészen a vegyészmérnökig találhat a Kecskemét álláshirdetési oldalon.Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.01.16. 2.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 4.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget