Ma 2019. 1. 21, hétfő, Ágnes napja van.

A reformáció 500 éves évfordulójára felújították a mezőtúri templom orgonáját

2017.10.17 14:35. - Kovács Janka

Több évtizedes szünet után kedden ismét megszólal a 225 éves mezőtúri belvárosi református nagytemplom orgonája. Az 1854-ben épített hangszer az elmúlt években több lépésben újult meg a hívőktől, a helyi önkormányzattól, valamint egyházkerületi támogatásból, illetve állami forrásból kapott pénzből - mondta el Mihalina László református lelkész hétfőn az MTI-nek.

Hirdetés

    A tervek szerint Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke szólaltja meg a hangszert. A zeneművek között felhangzik majd a református gimnázium egyik diákja, Gácsi László egy, az alkalomra komponált szerzeménye is - tette hozzá.

     Az orgona 2015 októberében megkezdődött felújítása 25 millió forintba került, ebből több mint négymillió forint magánemberek adakozásából gyűlt össze. A Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ történeti kutatásai szerint a neves hangszerépítő, Komornyik Ferdinánd által készített, a hazai orgonák sorában a mezőtúri a legrégebbi és a legnagyobb, amely eredeti állapotban megmaradt. Felújításkor egy véletlen folytán megtalálták az eredeti színmintáját, így ennek megfelelően tudták az orgonaszekrényt restaurálni. 

 
MTI


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.01.16. 2.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 4.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget