Ma 2019. 1. 20, , Sebestyén napja van.

Több mint malac: Mimi teljes jogú családtag Zsófiéknál

2017.10.18 14:57. - Kovács Janka

Malacot legtöbbször koszos ólban vagy tányéron szoktunk látni. A szolnoki Balogh Zsófiéknál élő Miminek házi kedvencekhez méltó, rendhagyó élete van. A többiekkel ellentétben, ő nem fogja a tányéron végezni.


- Panelházban lakunk a párommal, de mindig is kertes házról álmodtunk, hogy sok állatunk lehessen, és ők mind elférjenek ott. Köztük szó volt egy törpemalacról is. Imádjuk az állatokat, mindegyiket családtagként kezeljük, és ezzel a rokonaink, családtagjaink, barátaink is tisztában vannak.
Először lett egy kutyánk, de rajta is nagyon sokat gondolkoztunk, hogy jó lenne-e neki a 3. emeleti lakás. Nekünk fontos szempont, hogy jól érezzék magukat velünk és a környezetük is megfelelő legyen!
- kezdte Zsófi, akinek a kutyája mellett egy törpemalaca is van.

 

Mimi mondhatni véletlenül került hozzá és párjához. Egy törpemalacokat tartó munkatársnál vendégeskedtek, amikor eléjük került Mimi, amint rohant egy macska után. A kis fekete, kopasz malac a legkisebb volt testvérei közül, akik eltaposták, és édesanyja sem etette őt. A háznál - ahol született - látták, hogy ő a leggyengébb, ezért gyorsan megkezdték az immunerősítését, sőt éjszaka is többször felkeltek hozzá, szerencsére sikeresen.
 

- Ahogy megláttam, egyből beleszerettem! Tudtam, hogy nemcsak én olvadtam el tőle, hanem a párom is, aki kézzel-lábbal tiltakozott ellene, mondván, nem tudjuk hova tenni, a lakásban nem lesz jó neki. A vendéglátóink látták, hogy a malacnak új gazdái lesznek, és hogy a legnagyobb szeretetbe kerül majd. Viccelődve mondtuk távozásnál, hogy: - „Na, visszük a malacot!” - viszont ők nem viccnek vették, és a házigazda rögtön mondta, hogy: „Asszony, hozzad a dobozt!” Este 10–kor indultunk haza egy kismalaccal a kocsiban…
 

Zsófi nem félt belevágni a malactartásba. Vallja, hogy amit vállal az életben, azért felelősséggel tartozik, főleg, ha egy élőlényről van szó. Sok segítséget kap a közösségi oldal törpemalac klubjaitól, ahol a tagok egymást látják el jó tanáccsal. A malactartás első alapköve a mérhetetlen mennyiségű türelem, ahogy Zsófi mondja. Nem szabad összekeverni egy kutyával: a törpemalac tanítható, de sokkal makacsabb!

- Más a kommunikációjuk, más a hormonműködésük (ez sokszor a viselkedésén látszik, hiszen a törpemalac 2-3 hetente ivarzik). Őket is lehet, sőt kell is ivartalanítani, akárcsak a kutyákat. Mimi is kapott oltásokat kiskorában, valamint rendszeresen kezeljük féreghajtóval. Piciként lecsippentették az agyarait, így ezzel kicsit biztonságosabbá vált. Mivel ösztönállat, ezért ösztönösen használná is az agyarait védekezésre, de így szerencsére nem tud kárt okozni senkiben. A sárdagonyát igényli és szóvá is teszi, ha épp nincs elegendő víz a „medencéjében”. 20 foktól már szükséges, hogy hűteni tudja magát. Fontos a megfelelő mennyiségű táplálék és a tiszta ivóvíz, a túrható föld, dörzsi fa/valamilyen felület, amiért nem kár, ha koszos lesz és a búvóhely. Nagy sétákat nem igényel.
 

Ételből bármennyit elfogyasztana! Gyomra olyan végtelen űr, mint egy női táska – fogalmazott találóan Zsófi. Miminek viszont be kell érnie napi háromszori étkezéssel. Ebben van száraz kutyatáp, kukorica, zab, gyümölcs, zöldség és kap vitamint is.  Bár azt mondják, mindenevő a malac, Mimi erre rácáfol… Eleinte a zöldségeket is meg kellett főzni, csak úgy ette meg, később már nyersen is elfogyasztotta.
 

Ahogy egy kutyának, úgy egy malacnak is megtaníthatók trükkök, de néhányra maga is rájön. Mimi (természetesen ételért cserébe) tud ülni, és amíg lakásban lakott kismalacként, hamar „szobatisztává” vált. Ehhez sokat sétáltak:

- Mimi 3 hónap körüli volt, amikor hazahoztuk (kb. 2-2,5 kiló lehetett). Akkoriban napi 3-4 alkalommal mentünk sétálni, hogy hozzászokjon a szobatisztasághoz, ingereket kapjon, legeljen.
 

Természetesen a kis malac viszonya nem felhőtlen a kutyákkal sem: míg Mimi barátkozna velük, addig ő a kutyáknak csak egy fura, idegen állat, hiszen nem egy nyelvet beszélnek és a testbeszédük is különbözik. Már kicsi korában is jobban tartottak tőle, mint a többi kutyatársaiktól. Mimi mellett van egy kutya is: Baba, az 5 éves beagle, aki féltékeny – szó szerint úgy viselkednek egymással, mint két testvér, akik néha összekapnak a kaján.
 

Arra a kérdésre, hogy ajánlja-e másnak is Zsófi, hogy törpemalacot tartson, az alábbiakat válaszolta:

- Csak és kizárólag kertes házba! Ezen belül is olyan helyen, ahol túrhat az orrával és tudnak neki biztosítani egy dagonyázót. Mi szem előtt tartjuk, hogy nem szabad bizonyos szükségleteit/szokásait lekorlátozni egy malacnak (ezt egy panellakásban nem igazán lehetne kivitelezni). A sárfürdő nekik meleg időben nemcsak a hűsölés miatt kell, hanem, hogy a bőrük se száradjon ki.
Igen, édes meg cuki… de 1 éves korára már magassága eléri a maximumát, testtömege is gyarapszik ez idő alatt. Rövid lábai miatt nem tenne jót neki a több emeletnyi lépcsőzés és az sem, ha véletlen orra bukna. Többféle hangot képes kiadni és ezek között van olyan, ami nem igazán férne meg egy panelházban.

Olyan embereknek ajánlanám, akik kellő alapossággal tanulmányozzák a fajtát és felelősséggel tudnának gondoskodni róla!

Sajnos vannak olyanok, akik divatból szeretnék tartani: mert egy fényképen, vagy egy jól elkapott pár perces videón „cukika”. Vegyük példának a manapság legelterjedtebb szokást: a „húsvéti nyuszi” ajándékozást. Vannak, akik már a nyár elején, vagy ősszel új gazdit keresnek nekik! Nos, egy jó gazdi nem tesz ilyet! Egy felelősségteljes ember ésszerűen dönt és nem vállal olyat, ami pillanatnyi örömöt okoz a gyereknek.Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.01.16. 2.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 4.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget