Ma 2018. 11. 13, kedd, Szilvia napja van.

Felemás helyzet a Szolnok megyei ingatlanpiacon

2017.11.24 12:42. - Kovács Janka

A megyében 2017 első negyedévében átlagosan 130 ezer forintot fizettek négyzetméterenként egy eladott lakásért vagy házért, ami az ezt megelőző évhez képest csupán alig 2 ezer forintos emelkedést jelent. Ez az érték jelentősen elmarad az országos arányokhoz képest. (Hirdetés)

Hirdetés

Bár Jász-Nagykun-Szolnok megye településeinek általános helyzete nagy eltérést mutat, a megye ingatlanpiaci helyzete a csökkenő forgalom, a lassan emelkedő árak valamint az egyre több külföldi érdeklődő tendenciájával írható le leginkább. A megyében 2017 első negyedévében átlagosan 130 ezer forintot fizettek négyzetméterenként egy eladott lakásért vagy házért, ami az ezt megelőző évhez képest csupán alig 2 ezer forintos emelkedést jelent. Ez az érték jelentősen elmarad az országos arányokhoz képest. Az ingatlanértékesítésben jártas szakemberek ellenben bíznak abban, hogy hamarosan magára talál az egykor szebb napokat is megélt megyei ingatlanpiac. 2012-ben még azt jósolták a szakértők, hogy ha lesz is pozitív változás az előttük álló években a forgalom tekintetében, akkor az várhatóan lassú ütemű és visszafogott mértékű lesz. Nézzük, igazuk volt-e!

 

Ingatlankörkép a megyeszékhelyen

Szolnok városának helyi gazdasága a 2000-es évek végén jelentős átalakuláson ment keresztül, hiszen a régi ipari-mező gazdasági struktúra jelentős átalakulásával új cégek és sok kis vállalkozás született. Utóbbiak mellett az élelmiszer-feldolgozás, a fafeldolgozás és még számos más ágazat is megmaradt, amely felszívja a helyi munkaerő egy részét. Nagyon nagy áttörést azonban az ingatlanpiaci helyzet javulásában a fentiek sem hoztak 2017-ben. Szolnok városa nagyon megsínylette az elmúlt néhány években a gazdasági valamint a munkapiaci környezetben végbement recessziót, ami meglátszott az ingatlanpiaci folyamatokban is.

 

Lassú ütemben növekvő árak

A legfrissebb statisztikai kimutatások szerint Szolnok településen az elmúlt 5 évben az átlag négyzetméter ár 156 ezer forintról alig valamivel több, mint 195 ezer forintra nőtt, ami a 40 ezer forintos emelkedést sem éri el. A megyeszékhelyen található lakóingatlanok között 2017 őszén a legmagasabb négyzetméter ár 365 ezer forint volt, míg a legalacsonyabb 110 ezer forint körül mozgott. A piacvezető helyi ingatlanértékesítő irodák szakemberei úgy vélik, hogy a megyei ingatlanpiaci folyamatokat alapvetően a vevők árérzékenysége határozza meg. Egy letelepedést tervező nagyobb cég hírének vagy éppen egy minimális árváltozásnak is van egyfajta keresletélénkítő vagy éppen csökkentő hatása Szolnokon.  A megyeszékhelyen az elmúlt két évben az ingatlanárak ugyan lassú ütemben, de valamelyest emelkedni kezdtek és úgy tűnik – ellentétben a környező településekkel – a kereslet sem csökkent.

 

A téglalakások továbbra is a legkeresettebbek

Az ingatlanirodák adataiból jól látszik, hogy Szolnokon továbbra is a másfél-kétszobás, egyedi fűtéses, téglaépítésű lakások a legnépszerűbbek. Az egyedi fűtéses lakások meglehetősen gyorsan értékesíthetők. A panelek tekintetében az évekkel korábban tapasztalható mélypont is kibillenni látszik, ám az ezekhez hasonló távfűtéses lakások továbbra is meglehetősen elutasítottak a lakásvásárlásban gondolkodók körében. Míg a téglalakások esetében nagyjából 3,5 hónap, addig a panellakások esetében akár 4-5 hónap is eltelik a nyilvántartásba vételtől az új tulajdonossal történő szerződéskötésig. Az ingatlanértékesítők szerint persze az értékesítéshez szükséges idő a lakás vagy ház sajátságainak, az irányárnak valamint az elhelyezkedésnek is függvénye.

 

Mi a helyzet a megye más részein?

Bár megyei szinten a Karcaghoz vagy éppen Kunszentmártonhoz hasonló települések mérsékelten növekvő érdeklődésre tartanak számot, egy átlagos Szolnok megyei átlagos ingatlant továbbra is nagyon nehéz eladni. Reményre adhat okot, hogy az elmúlt két évben nemcsak a szolnoki ingatlanok iránti nőtt a külföldi kereslet, de a Tisza-menti, illetve a Holt-Tisza melletti nyaralók iránt is. A Törökszentmiklóshoz, Mezőtúrhoz és a Jászság nagyobb lélekszámú településeihez hasonló városokban valamelyest nőtt az érdeklődés a kisebb telekkel rendelkező családi házak után.Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2018.11.07. 44.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 2. szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget