Ma 2019. 3. 18, hétfő, Sándor napja van.

Megoldás lelki problémára

2017.12.11 09:40. - Kovács Janka

A diagnózisalkotás a lelki problémák tekintetében bonyolult folyamat. Ilyenkor nem elég a saját tapasztalatainkat számba venni, illetve a tünetlisták ellenőrzése sem lesz elegendő. Előfordulhat, hogy valamilyen baleset történik velünk, de nincs olyan szaktudás a birtokunkban, ami alapján tudhatjuk, mi a következő lépés, így ez esetben orvoshoz fordulunk segítségért. (Hirdetés)


A lelki problémák sokkal összetettebbek, és nem is beszélünk róluk feltétlenül nyíltan és őszintén, vagy éppen elfolytjuk azokat. Objektíven nehéz saját magunkat szemlélni, ezért saját lelkiállapotunkat és a kiváltó okokat sem látjuk mindig tisztán.

Szakemberre lesz tehát szükség a diagnózis teljes felállításához, aki pszichiáter végzettségű, klinikai szakpszichológus, vagy pszichoterapeuta. Figyelemmel kíséri azt, hogy az elmondottak hogyan hatnak a személy közérzetére, munkaképességére, társas kapcsolataira, illetve az ennek megváltoztatásához szükséges beavatkozást határozza meg. Megpróbálja körbejárni, milyen tünetei lehetnek a betegségnek, szervi kivizsgálást, pszicho-diagnosztikát javasolhat ennek fényében. Pánikbetegség esetén az alábbi testi tünetekkel találkozhatunk: fulladás, szívpanaszok, szédülés, amelyet érdemes hagyományos, orvosi úton kivizsgáltatni. Ha elváltozás gyanúja áll fenn, pszichoterápiás kezeléssel párhuzamosan kell kezelni azt. Az intézmény belső működési rendjétől függ a kivizsgálás pontos menete.

Az első beszélgetés legtöbbször pszichiáternél történik, ez alapján állítja fel a diagnózist, ha szükségesnek gondolja, gyógyszert is felírhat. Amennyiben nem biztos a diagnózis, vagy a kórkép nehezen azonosítható, pszicho-diagnosztikai vizsgálatot kér a klinikai szakpszichológustól. Az első lépés az interjú, (beszélgetés) valamint kérdőíves tesztvizsgálatot kell a páciensnek elvégeznie, a klinikai kérdés eldöntése érdekében. A szakember a pszichoterápiás kezelés legfontosabb pontjaira vonatkozóan is adhat iránymutatást. A legtöbb helyen bár pszichológus végzi, a pszichoterápiás kezelést pszichiátertől szükséges kérni, vele kell a továbbiakat egyeztetni. A gyógyszeres terápiát optimális esetben pszichoterápiás kezelés kíséri, ami a beteg életében maradandó változást okoz. A páciens így a problémás helyzeten való változtatáshoz megoldást találhat, a saját élete felett irányítást szerezhet.Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.02.27. 8.szám
Presztízs tavasz 2019. VI. évfolyam 1.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget