Ma 2019. 1. 20, , Sebestyén napja van.

Nem csak a látvány miatt érdemes az acélfelnit alufelnire cserélni!

2017.12.15 12:09. - Kovács Janka

A legtöbb ember, aki meghalja, hogy alufelni, azonnal a Hollywood-i filmekből ismert krómozott felnis „rapper” autókra gondol, amik a végletekig vannak tuningolva. A legtöbben csupán a csillogást és a „menőzést” látják abban, ha valaki lecseréli az alapértelmezett acél felniket. 


Sokan tudják ugyanis, hogy nem csak, hogy olcsóbbak az acél felnik, de sokkal strapabíróbbak is. A téli latyakos, havas, jeges és sóval borított utak például kevésbé viselik meg az olcsóbb tárcsákat.

Másokat az zavar, hogy most akkor mi a különbség az alufelni, az acél felni és a keréktárcsa között. Röviden megmagyarázva, az alufelni egy alumínium alapú felni az acélfelni pedig értelem szerűen acél alapanyagú.

Még az alumínium sokkal jobban viseli el a szennyeződést és az apróbb sérüléseket, addig az acélfelni sokkal könnyebb és komfortosabb vezetési élményt tesz lehetővé. Léteznek más típusú felnik is mint például a magnézium alapú felnik, de ezek ára sokszorosa az ár-érték arányban ideális alufelniknek. Bár a leggazdaságosabban az acélfelnivel járunk. A keréktárcsa pedig nem más, mint maga a felni, csak hivatalosabb néven. Így tulajdonképpen ugyan arról beszélünk akkor is, ha felniként és akkor is, ha tárcsaként hivatkozunk rá.

 

Fontos számok a felniken

A felnik biztosítják a csatlakozást a gumiabroncsok és a gépjármű között. Tulajdonképpen erre kerülnek rá a gumik. A felnik öt fontosabb mérettel rendelkeznek, amiket nem árt tudni, ha egy kicsit is érteni szeretnénk hozzá.

Érdekesség viszont, hogy még egyes méreteit a felninek inch-ben vagyis colban szokás megadni, másokat milliméterben, azonban ez nem jelent problémát összehasonlíthatóság tekintetében, hiszen minden felninél ugyanazokat az értékeket, ugyanazon mértékegységgel szokás jelölni.

Az első és legfontosabb méret, amit egy felni kapcsán megemlítünk az a névleges átmérője. Ez ismerős lehet a gumiabroncsok méretezésénél is (pl 15-ös, 17-es, 19-es). Ezt a méretet mindig colban szokás megadni (egy col az 25,4 mm). Ez a méret mindig rá van írva a felnire, de ezt egy hozzá csak minimálisan értő is azonnal fel tudja mérni.

A másik fontos szám a névleges szélesség, amit szintén colban adnak meg negyedes pontosságúra, de a gumiabroncsok rugalmas oldalfala miatt több centivel szélesebb és keskenyebb méretű gumit is fel lehet húzni ugyanarra a keréktárcsára. A többi mérettel most inkább nem foglalkozunk, elég, ha ezeket észben tartjuk.

 

Csak a gyári felnit tegyük saját autóra?

Ha márkahűek vagyunk, akkor mindenképpen csak is gyári, eredeti saját márkás alufelnit érdemes az autónkra szereltetni és nem kell kockáztatni és kísérletezgetni. Azonban a konzervatív autótulajdonosok sem kell, hogy csüggedjenek, hiszen minden autómárkához számtalan gyári felni közül lehet válogatni. Számtalan acél felni és alufelni található például az autotire.hu webshopban is.

A bevállalósak is találnak itt kedvükre való felniket, de tartsák szem előtt a fontosabb méreteket, mint a szélesség, átmérő, az ET, a dimenziók stb. Egy új alufelnivel nem csak szebben fog mutatni a kocsink, de kényelmesebb vezetési élményt is képes nyújtani és jó esetben, a kanyarokban is jobb tapadást biztosít, ezáltal pedig akár üzemanyagot is spórolhatunk. Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.01.16. 2.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 4.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget