Ma 2020. 9. 29, kedd, Mihály napja van.

A protokolltól a kutyasétáltatásig

2017.12.27 12:21. - Kovács Janka

Legtöbbet talán a városi rendezvényeken találkozhatunk vele, amikor a plénum előtt állva, mikrofonba beszélve köszönt bennünket. Bár rengeteg munkával járnak a polgármesteri teendők, de igyekszik ezekben is megtalálni a kikapcsolódás lehetőségét. Egész nap rendezvényről megbeszélésre jár, de még így is marad energiája sportolni is Szalay Ferencnek, Szolnok polgármesterének.


- Hogyan értékelné a város eddigi fejlesztéseinek az eredményeit?

- A következő évben parlamenti választások lesznek, ugye ezt mindenki tudja. Ilyenkor mindig van egy kis számvetés arról, hogy mi történt eddig és mit szeretnénk a későbbiekben. Ha visszagondoltunk a város elmúlt éveiben, láthatjuk, hogy temérdek fejlesztés történt. Például óvodák, iskolák újultak meg, utak és járdák épültek, de akár említhetném a sokat fejlődött Ipari Parkot is.

 

- Mi várható 2018-ban?

- 2018-ban folytatni kívánjuk a már megkezdett programokat: a Modern Városok Programja a 2018/2019-es évben csúcsosodik ki, és már látszik az első két nagy eredmény. Megkezdődött az InterCity kocsik gyártása a MÁV-Start üzemében, a 4-es út építése pedig nagy lendülettel halad. Ez a két lehetőség az, ami befolyásol a térségben mindent a következő időszakban. Az autóút építése mindenütt az országban jelentős fejlődést képes hozni, azaz a város fejlesztését jelentősen tudja támogatni. Nyilván ezért kértük és szerződtünk is a kormányzattal a 4-es út négysávosításáért, és utána pedig a munkahelyteremtésért kértük az Ipari Park bővítését.

Úgy látom, a következő év arról fog szólni, hogy ahogy fejlődik a városunk, ahogyan ideér az autóút, nekünk úgy kell kialakítanunk az új ipari parkot, hogy és miként kell újra cégekkel megtölteni, és hogyan lehet a város gazdasági lehetőségeit bővíteni.

 

- A foglalkoztatottság hogyan alakult az elmúlt években Szolnokon?

- A munkalehetőségben talán soha nem látott mértékben léptünk előre, hiszen 68% körül van a foglalkoztatottság, miközben négy százalék környékén a munkanélküliség.

 

- Ön melyik fejlesztésnek örül a legjobban? Melyik áll legközelebb a szívéhez?

- Legelőször is a 4-es út fejlesztése az, aminek nagyon örülök. Bár nem fejlesztés, de én rendkívüli módon fontosnak tartom a hitélet erősödését. Fontos tartom azt is, hogy a hitoktatás és az erkölcstan is jelen legyen a szolnoki gyerekek életében.

 

-  Ön mit gondol, miben kellene még erősödnie Szolnoknak?

- Legelőször is a gondolkodásmódban. Számtalanszor hangsúlyozom, hogy közös feladatunk erősíteni a szolnokiasságot. A városnak szerintem olyasmiben kellene előrébb jutni, hogy higgyük el, jók vagyunk, és higgyük el, erősek vagyunk - de a fejlődéshez komoly közösségi erő is kell. Ahogy látom, nagyon sokat javultunk már benne, komoly erő lett a szolnokiság, de van még mit fejlődnünk, erősödnünk.

 

- Már több mint tíz éve polgármester. Hogy érzi, miben fejlődött az eltelt idő alatt?

- Lehet, hogy már a korral is jár, de sokkal türelmesebb vagyok, mint korábban, sokkal jobban meg tudok hallgatni másokat. A szüleimtől hozott tulajdonság, hogy mindenkinek segíteni akarok, aki problémával fordul hozzám. Ám polgármesterként tudnom kell időnként nemet mondani, hiszen itt az egész város érdekeit kell néznem, így ami jó egyeseknek, de rossz másoknak, az nem támogatható. Így megtanultam nemet mondani.

 

- Magánemberként is gyakran megszólíthatják…

- Valószínűleg a pedagógus vénámból szakad, hogy nagyon szeretek az emberekkel beszélgetni. A nejem különösen „szeret” piacra járni velem, mert nem nézelődök vagy vásárolok, hanem megállok egy helyben és apró fórumokat szoktam tartani. Ezt nem lehet elkerülni, hiszen mindig megszólítanak az emberek és elmondják a véleményüket a város dolgairól, vagy előállnak egy-egy remek javaslattal. Ugyanez van a temetőben, vagy ha esténként focizok, teniszezek. Persze ezen túl is rengeteg lakossági fórumra járok, folyamatos kapcsolatban vagyok a nyugdíjasklubokkal, az idősügyi tanáccsal, de például az intézményvezetőkkel is gyakran találkozom. A jóakaróim azt gondolják, nem merik elmondani az emberek a valós problémákat: pedig ez nem így van. Folyamatosan bombáznak engem is, hogy min kellene változtatni. Viszont érdekes, hogy a tapasztalataim szerint az emberek egyre kulturáltabban mondják el a véleményüket, meglátásaikat. Éppen valamelyik nap a képviselőkkel beszélgettünk a lakossági fórumok tapasztalatairól, és egyet értettünk abban, hogy rengeteg intelligens, normális, építő vélemény hangzik el, még akkor is, ha kritikát fogalmaznak meg. És nagyjából ezerből egy ember üt meg minősíthetetlen hangot az ilyen alkalmakkor. Azt érzem, hogy az emberek is partnerek abban, hogy közösen menjünk előre.

 

- Nem fárasztó ennyi feladat?

- Számomra pihentető, ha találkozhatok a lakossággal. Volt időszak, mikor a gyakorlatlanság miatt remegve indultam egy rendezvényre beszédet mondani. Ahogy telt-múlt az idő, beletanultam ebbe is és már nem jelent problémát. Ami fárasztó szokott lenni a munkámban, azok talán a különféle protokolláris rendezvények. Ha egyszer valaki bepillantana egy polgármester naptárjába, az érdekes szembesülés lenne azzal, hogy naponta 6-8 program van, amin részt kell venni, és hetente akár 70 program lehet a csúcsidőben, miközben a város ügyeiben is komoly egyeztetéseket kell folytatnom. Így aztán sok feladatot az alpolgármestereknek kell átvenniük.

 

- Hogyan szokott kikapcsolódni? Mit csinál munka után?

- A kutyasétáltatás állandó programom, szegény kutyánknak most fáj a lába, és azt próbálom nála elérni, hogy lassabban sétáljon. És mivel minél lassabban sétálunk, annál több időt töltünk a szabad levegőn. Egyébként a viccet félretéve minden héten próbálok hetente háromszor mozogni: lábteniszezünk egy stabil csapattal, már 18 éve – ha egyszer hiányzik valaki, az mindig komoly büntetést kap a csapatkapitánytól, úgyhogy ajánlott részt venni mindig. Emellett teniszezek, színházba járok, de persze az a legnagyobb kikapcsolódás, ha a feleségemmel ellátogatunk a gyerekekhez és az unokákhoz. Külön jó érzés az, ha meg tudok jelenni egy rendezvényen úgy is, mint érdeklődő és nem, mint polgármester.Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.09.23. (37.szám)
Presztízs magazin 2020. ősz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget