Ma 2019. 3. 26, kedd, Irén napja van.

Izaki Maszahiro: A tánckoncerten nem csak a tánc közvetíti a művészetet

2018.01.12 09:08. - Kovács Janka

Már hetedik éve köszöntik az újévet nagyszabású tánckoncerttel. 2018-ban ismét visszanyúlnak a magyar népzenéhez és kultúrához - mondta el interjúban Izaki Maszahiro.

Hirdetés

Tibenszky Móni Lisa
Tibenszky Móni Lisa: Hét évvel ezelőtt a Szolnoki Szimfonikus Zenekar kezdeményezésére a Magyar Állami Népi Együttessel együtt indult útnak a tánckoncert, mint egy kísérleti produkció ami mára komoly presztízsű társadalmi eseménnyé nőtte ki magát. Hogyan jött az ötlet, hogy hét év után a népzenéhez, a népdalhoz és a néptánchoz kanyarodik vissza a tematika, szerepet játszik –e ebben a Kodály Emlékév? 
 
Izaki Maszahiro: Természetesen a program tematikája kötődik a nagy magyar zeneszerző emlékévéhez, de a szolnoki közönségtől is érkezett több visszajelzés a 7 évvel ezelőtti első nagykoncertünk megismétlésére vonatkozóan. Mi mindig is figyelembe vettük a közönségünk véleményét, ezért folyamatosan kerestük annak lehetőségét, hogy ismét bemutathassuk az akkor elhangzott műveket. Erre most, a januári tánckoncertünk kapcsán kínálkozott lehetőség, és ezt most közönségünk kérésére természetesen megtesszük, felidézve ily módon ennek a – számunkra oly fontos eseménynek – a kezdetét.
 
 
TM: Mennyiben tér el egy hagyományos fellépéstől az újévi tánckoncert egy közel száz fős szimfonikus zenekar és majd két száz fős énekkar közreműködésével?
 
IM: Természetesen, ez nem egy hagyományos koncert. Semmiféle tapasztalatunk nem volt arra vonatkozóan, mit is jelent ilyen nagy létszámú produkciót színpadra állítani. A hagyományos koncertteremben az előadó zenészek száma korlátozott. A tánckoncerteket – éppen ezért – mi mindig a sportcsarnokban tartjuk, ahol nem egy színpad, hanem egy játéktér áll rendelkezésünkre. Ebben a térben osztunk meg a közönséggel egy látványos zenei programot. Nem könnyű ilyen sok művésszel (táncosok, népi együttes, kórusok és zenekar) az összhangot megteremteni. Ahhoz, hogy a lehető legjobb előadást produkáljuk, bíznunk kell egymásban, tiszteletben kell tartanunk a másik fél művészetét, s megfelelő művészi alázattal kell rendelkeznünk. Csak így tudunk sikeres produkciót létrehozni. 
 
 
TM: Hogyan tud örökérvényű maradni a magyar népzene és néptánc?
 
IM: Mindenkinek meg vannak a gyökerei, ami mindenki számára feledhetetlen, hiszen abból táplálkozik... ilyenek a dalok, melyeket hallott, a tájak, melyeket látott, vagy azok az érzések, melyek élete során megérintették... mindez egy gyönyörű emlék, ami gyerekkortól rögződik az emberekben. A magyar népzene és néptánc mindent magába foglal, ami egy magyar embernek fontos, mi több, ezek élő dolgok számára. Életének, kultúrájának legerősebb gyökerekkel rendelkező részei, és ami a legfontosabb – ezeket a gondolatokat és érzéseket tovább kell adnia a jövő generációknak.
 
 
TM: A ma embere miként tudja befogadni a tánc által közvetített művészetet?
 
IM: Itt nem csak a tánc közvetíti a művészetet. A zene, a hangzás, amit a zenekar és a kórus idéz elő, hozzáadódik a tánchoz. Ily módon a zene egy látványos táncon keresztül jut el a nézőhöz. Más szavakkal, ez az együttműködés a művészetek teljes szintézisét hozta létre, mely szintézisből megszületik egy új műfaj, a tánckoncert. Éppen ezért ezt a produkciót az emberek mind az öt érzékszervükkel tudják érzékelni. Véleményem szerint nem az fontos, hogy megértsük a művészetet, hanem inkább az, hogy érezzük és átéljük.
 
 
TM: Mit jelent számodra az ünnep, az újév kezdete?
 
IM: Szolnok Város fő-zeneigazgatója, és a Szolnoki Szimfonikus Zenekar karmestereként az újesztendő kezdete mindig egy nagy kihívást jelent számomra, mert nagyon kevés időnk van a tánckoncert próbáira. Nagyon nehéz megoldani azt, hogy a produkcióban résztvevő minden együttes egyszerre tudjon próbálni, és mivel évente csak egy ilyen koncertet rendezünk, a sikertelenség egyszerűen nem megengedhető. Ez idáig minden rendben volt, de nincs garancia a következő előadások sikerére. Minden egyes alkalom egy újabb kihívás. Nagy a felelősségem és tudom, hogy a közönségünk elvárásai is magasak.
A japánoknak az újév az az időszak, amikor megélik a szentséges dolgokat. Például egy egyszerű napfelkelte is lehet szentséges és épp ezért hálások is vagyunk érte. Ezen időszakban megfogalmazódott gondolataink, megélt érzelmeink fordulópontokat generálhatnak az életünkben. Fontos tehát a régi dolgokról lemondani, és új kihívásokra várva, új érzésekkel kezdeni az újesztendőt.  Ennek a gondolatnak meghatározó ereje van a magyarországi karmesteri tevékenységemben. 
 


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.03.13. 10.szám
Presztízs tavasz 2019. VI. évfolyam 1.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget